Нови изисквания за линк билдинг според Google

В този пост ще разгледам най-новите изисквания за линк билдинг от страна на Google. Ще научиш как се оценяват различните линкове към твоя сайт и каква тежест за по-доброто му индексиране и класиране имат. Също така ще разбереш и какво се случва с досегашните връзки, които си изградил.

Какви са новите изисквания за линк билдинг, които Google има?

Решаване на съдбата на nofollow атрибутът:

Считано от 10 септември, 2019 година, на страниците на Google Webmaster Central Blog се появиха разясняние и напътствия за изграждането на връзки между сайтовете.

В частност новите изисквания са свързани със съдбата на dofollow и най-вече на nofollow атрибутите. Всъщност акцентът пада главно над последните. Те бяха въведени преди около 15 години и тяхната задача е била да се ограничи спамът и некоректното изкачване в ранкинг позициите на страници, които го използват. Съвсем спокойно може да се каже, че nofollow атрибутът промени играта при Off-Page SEO. Не е случайно, че използването му беше строго препоръчително при изходящите връзки на даден сайт. Последното беше особено важно при изготвяне на рекламно съдържание и ревюта на продукти.

Досега нещата бяха прости. Искаш да споделиш link juice и рейтинг с даден сайт – поставяш dofollow линкове, не искаш или пишеш рекламен пост – задължително връзката трябва да е nofollow. Но вече е време за еволюция при линк билдинга.

Новите изисквания за линк билдинг са свързани с използването на допълнителни атрибути, освен nofollow за видовете връзки от и към даден сайт.

Тоест вече видовете връзки са четири вида:

  • dofollow – връзка без атрибут, която споделя link juice и рейтинг с даден сайт. Отново не бива да се прекалява с използването им. Защо? Защото това може да доведе (както и преди) до наказание от страна на Google;
  • rel=“sponsored“ – с този атрибут следва да се обозначават всички рекламни връзки, както и връзки за спонсорство и компенсационни споразумения;
  • rel=“ugc“ – този нов атрибут следва да се използва главно при коментари, форумни публикации и други връзки, които могат да възникнат в генерирано от страна на потребителите съдържание. UGC е съкратено от User Generated Content. Това е точно съдържание, създадено от всички ползватели на даден сайт;
  • rel=“nofollow“ – добрият стар познайник все още е в играта. Новото при употребата му е, че той вече ще казва на Google (и може би и ботовете на другите търсачки), че не добавяш никакво потвърждение за съдържанието на връзката. Nofollow ще означава и че не искаш да предадеш какъвто и да е ранкинг кредит чрез нея. Казано на по-прост език – искаш да създадеш линк, но без каквото и да е обвързване между твоя сайт и чуждия.

Защо са въведени тази нови изисквания за линк билдинг?

Защото Google има нужда да отсява по-добре различното по вид съдържание. Изброените по-горе атрибути ще дават ясна заявка каква е целта на връзката. Освен тях ще има и други показатели, по които роботите ще се ориентират за това дали да включат или изключат изградените линкове за целите на ранкирането в SERP.

По този начин се избягва загубата на важна и полезна информация. А такъв риск досега винаги е имало, след като болшинството от връзки са били само и единствено nofollow.

Какво следва да правя с досегашните nofollow връзки, които съм изграждал или получавал от други сайтове?

Нищо. Особено, ако идеята е била да блокираш спонсорираните линкове чрез платени ревюта, както и ако не искаш да споделяш link juice с друг сайт. Тогава можеш да оставиш връзките както са сега. Единствено, ако прецениш, че има нужда от конкретизиране на целта на дадена връзка, тогава можеш да се възползваш от един от новите атрибути.

А мога ли да използвам комбинация от атрибутите според новите изисквания за линк билдинг?

Абсолютно. Комбинирането на UGC, SPONSORED и NOFOLLOW е напълно валидно. То дори е препоръчително за инструменти и търсачки, които все още не поддържат новите атрибути.

Какво ще се случи, ако не използвам коректно новите атрибути за целите на линк билдинг?

Ако връзката е рекламна, тогава е важно тя да е маркирана с атрибут sponsored. Алтернатива е тя да е nofollow. Ако обаче това липсва и тя е dofollow, можеш да получиш наказание и спад в ранкинга. Проблем би могло да има и с UGC връзка, която всъщност е рекламна. Ако обаче маркираш реална dofollow или реална UGC връзка като nofollow или sponsored, тогава най-много Google да не я зачете.

Кога ще влязат в сила новите изисквания за линк билдинг?

Всички изброени по-горе атрибути вече работят и изпращат информация, която загатва за вида на връзката. Промяната в определянето на типа на nofollow връзките се очаква да влезе в сила от 01.03.2020 година.

Бонус към статията – безплатен инструмент за проверка на връзките към твоя сайт:

В знак на благодарност, че стигна дотук, бих искал да ти споделя връзка към един страхотен безплатен инструмент. Той ще ти каже какви линкове има към твоя сайт, както и към твоите конкуренти. Е, стига да си наясно кои са те, разбира се. Създаден е от един от най-добрите SEO специалисти Neil Patel и се хоства на неговия сайт.

До нови срещи и успешно и приятно изграждане на линкове!