SEO изисквания при ревю на продукт

На какви изисквания от гледна точка на SEO копирайтинга трябва да отговаря една публикация - ревю на продукт или услуга?

Здравейте приятели,

Тази статия е специално предназначена за всички стартиращи блогъри, които тепърва ще правят ревюта на различни продукти и услуги. Има специални изисквания за SEO за този вид публикации, които са възприети от Google и които всички ние трябва да спазваме.

Целта е да има етикет за всяко ревю на продукт който да е възприет от всички блогъри.

Има ли значение от вида на продукта / услугата според тези изисквания от търсачките?

Да, има!

Основното изискване е тези правила за SEO при ревю на продукт (или услуга) да се спазват в случаите, когато те са предоставени като подарък на един блогър,  с цел той да напише въпросната статия за тях.

Но тук има един много тънък момент, който не бива да пренебрегваме!

Всеки един блогър може да реши да пише за даден продукт/услуга по свое усмотрение. Аз самия съм правил много такива ревюта в този и други сайтове, без да съм получавал какъвто и да е дивидент от създателя на продукта/услугата.

Как ще стане ясно, че това е така? Никак!

Ето защо моята гореща препоръка и добра практика е всеки продукт/услуга, за който ще пишете да отговаря на SEO изискванията, които ще споделя след малко – останете с мен до края на статията.

Защо трябва да има специални SEO изисквания при ревю на продукт?

Гледната точка на търсачките (в частност Google) е, че посетителите следва да знаят, че четат спонсорирано съдържание, а в доста от случаите има и законови изисквания за това (в зависимост от държавата).

Другата възможна хипотеза е да се избегне изграждането на линкове, които да вдигнат изкуствено позицията на даден бранд. Знаете, че едно от основните правила при линк билдинга е да се създават естествени линкове.

Мисля, че всички ще се съгласим с първото основание. По второто е възможно някои от нас да имат съображения, но в крайна сметка не ние определяме правилата при класиране. Ето защо следва да ги спазваме, без значение дали ни харесва или не.

Какви са специалните SEO изисквания при ревю на продукт?

Отново напомням, че Google очаква от вас да ги приложите при спонсорирано съдържание. Но при обикновените ревюта можем да пропуснем някои от тях. Ще акцентирам за кои важи това изключение от правилото.

1. Всички изходящи линкове към официалния сайт на създателя на продукта/услугата трябва да бъдат с атрибут „Nofollow“.

Това е едно от правилата, които горещо препоръчвам да спазвате винаги! Дори и да не става въпрос за ревю, най-добре е всеки изходящ линк да не може да бъде последван от роботите на търсачките.

Тези линкове не са ограничени само до сайта на производителя. Изискването важи и за онлайн магазини, блогове, акаунти в социалните мрежи и други профили.

2. Напишете ясно и точно, че това ревю е в следствие на подарък от даден производител/бранд.

По-горе написах какво е основанието на Google по въпроса. Нека да стане ясно, че сте получили дадения продукт (или услуга) безплатно и сега ще опишете неговата функционалност, след като сте се имали възможност да се запознаете с нея.

Това изискване може и да не е приложимо в случаите, когато правите ревю по ваше желание, без да сте получили безплатен продукт или услуга.

3. Създайте убедително, достоверно и уникално съдържание

Това SEO изискване важи за всеки един тип съдържание на всеки един сайт. Но акцентът тук пада над нещо, по-характерно за ревютата – вашият опит и експертиза.

Предполага се, че преди да седнете да пишете за нещо, вие ще се запознаете в детайли как работи. Ще сте го изпробвали няколко пъти и едва тогава ще знаете как да създадете възможно по-задълбочено описание на неговата функционалност.

И това всъщност е нещото, което ще предостави стойност за посетителите – да разберат дали си струва да работят с даден продукт или не.

Това означава и още нещо – не си позволявайте да копирате наготово описания от сайта на производителя. Те са негово творение и са налични за всеки потребител. Вашата задача е да използвате собствения си изказ и гледна точка, а не чуждите.

В случай, че не стана ясно – това изискване важи за всички видове ревюта и статии, които можете да създадете на вашия блог.

Какво ще се случи, ако не спазя тези SEO изисквания при ревю на продукт?

Наказание! Особено, ако не спазите първото изискване. Можете да получите ръчно наказание, а това никак не е добре за вашия блог. Вие вече ще решите дали усилията си струват.

Какво мислите за тези изисквания, приятели?

Източник на информацията: searchengineland.com