Наказание за Facebook страници, които изискват харесвания

Не изисквайте от вашите последователи да харесват, споделят и коментират вашето съдържание. Така ще избегнете новото наказание от страна на Facebook за некоректни страници!

Чудите ли се защо публикуваното съдържание във Facebook страницата ви не достига до по-голямата част от вашите последователи? Причината за това е предвиденото наказание за Facebook страниците, които изискват харесвания и споделяние от техните фенове.

Информацията за тези мерки от страна на социалната мрежа идват директно от техния newsroom. Целта е да се ограничи спамът в news feed-a и по този начин потребителите на Facebook да получават само и единствено полезна и качествена информация от харесаните от тях страници.

Една често прилагана практика в недалечното минало беше свързана с непрекъснатите молби (и изисквания) от почти всички страници за харесвания и споделяния на публикуваното съдържание. Призиви от типа: „Колко харесвания може да събере тази снимка?“ или „Гласувайте чрез харесване или споделяне!“ вече по всяка вероятност ще ви осигурят драстично ограничаване на вашия post reach. Това означава, че ако бъдете наказани от Facebook, то вашите последователи ще виждат много малка част от публикуваното ви съдържание.

Наказание за Facebook страници, които изискват харесвания и споделяния от техните последователи

Източник: newsroom.fb.com

Но това не е всичко! Facebook отдавна наложи ограничение на reach-а за страниците, дори и да няма наложено наказание. Целта на това действие беше да се стимулира заплащането за реклама в социалната мрежа. Ето защо едно евентуално наказание ще ограничи вашият reach още по-драстично!

Как да избегнем наказанието?

Чисто и просто не изисквайте от вашите фенове да харесват и споделят. Ако им предоставяте достатъчно интересно и/или забавно съдържание, то те сами ще направят това. Също така избягвайте да публикувате отново и отново едно и също съдържание с цел то да достигне до повече хора – Facebook ще следи и за това!

Едно леко пояснение – ако искате да споделите качествена (акцентирам над думата качествена) статия от вашия блог повторно, то в това няма нищо лошо. Но за да избегнете наказанието от страна на Facebook, то поне се опитайте да промените начина, по който споделяте тази статия. Например ако веднъж сте я споделили директно като линк с дадено описание, то следващия път променете това описание. След това можете да споделите статията като качите снимка (за предпочитане изображение, което е част от самата статия) и добавите линка към описанието на тази снимка. Това вече е изцяло друг тип съдържание, а целта е една и съща – качествената статия да достигне до вашите последователи, за да им бъде от полза.

Още нещо – внимавайте какви линкове споделяте с вашите последователи. Както вече стана ясно всеки един линк може да бъде съкратен с цел употребата му в социалните мрежи. За целта можете да използвате един от многото url shorteners. Ясно е, че по този начин можете да скриете оригиналните линкове. Така например, ако сте добавили код за проследяване, потребителите ще го видят едва след като кликнат на него. Но, ако споделяте скрити, посредством съкръщаване линкове, които не водят към мястото, което сте обявили при споделянето им, то със сигурност ще бъдете наказани от Facebook.

Давам пример: Предоставили сте линк, за който сте обявили, че води към някаква фото галерия на вашия сайт. Потребителят клика на него и вместо това се озовава в онлайн магазина ви. Сами разбирате, че това е некоретно и би могло да се счита за вид измама. Ето защо от Facebook ще следят и за тези лоши практики и ще ги наказват.

В заключение – споделяйте само и единствено забавно и полезно съдържание. То рано или късно ще привлече истински последователи. Така не само, че ще избегнете наказанието от страна на Facebook, но и ще бъдете полезни за вашата аудитория. Това е правилен подход за увеличаването на популярността на една Facebook страница.

До нови срещи!