Google authorship – какво следва след края му?

По какъв начин ще се отрази премахването на маркерите за авторство от резултатите при търсене в Google над вашия сайт?

Здравейте!

Една от основните причини, поради които трябваше да използваме Google+ като социална мрежа, бе свързана именно с Google authorship ползите за целите на SEO. Но считано от края на месец август 2014 година авторството бе премахнато окончателно от резултатите при търсене в Google.

Това е краят на един изпълнен с промени период. Още от първите дни на въвеждането на Google authorship се заговори за създаването на Google Author Rank, който трябваше да подпомогне позиционирането на сайтовете в SERP. Ето защо всеки автор с профил в Google+ имаше за цел да го популяризира и поддържа максимално добре, за да може това да допринесе и за съдържанието, маркирано rel=“author“.

Но още от мига на въвеждането на Google authorship стана ясно, че тази концепция ще претърпи многократни промени. Точно така и стана. Ако си спомняте в началото маркираните страници се появяваха в резултатите от търсене, съпроводени от снимка на автора вдясно и линк към профила му в Google+, както и с бутон +1. Впоследствие последното беше премахнато, а изображението се появи отляво. След това снимката на автора изчезна и остана името му, което играеше ролята на линк към профила му в Google+. А сега резултатите от търсене ще се върнат в ерата на обикновените 10 сини линка, които виждаме на всяка една страница.

Какво губим от премахването на Google authorship?

Според Джон Мюлер (специалист в Google) това решение на IT гиганта няма да доведе до загуба на трафик. За целта екипът му е провел различни тестове, които са потвърдили тези данни. Според Мюлер наличието на информацията за авторство не е помагала за увеличаване на кликанията на рекламите в Google. Той твърди, че причината за такива промени се дължи главно на желанието на Google да подобри изживяването на потребителите от употребата на техните продукти.

Моето лично мнение е, че по този начин загубихме едно средство, чрез което не само защитавахме авторските си права над онлайн съдържанието ни, но дори и брандирахме нас самите като автори и личности. Ето защо според мен премахването на информацията за Google authorship не е подобряване на потребителското изживяване, а е една сериозна крачка назад. Добрата новина е, че все още информацията за издателска страница в Google+ (rel=“publisher“) се взема под внимание за целите на SEO. Това само по себе си все още означава, че все още има огромен смисъл да използвате Google+, но вече (съвсем логично) трябва да наблягате на вашата страница.

Какво следва след края на Google authorship?

Според  yoast.com трябва да продължим да оптимизираме нашите сайтове креативно. За целта той предлага да продължим да използваме:

  • rating snippets
  • резултатите за новини
  • YouTube канал за всеки бранд
  • оптимизация за графа на знанието (knowledge graph)

А ето и официалното оповестяване на края на Google authorship в профила на Джон Мюлер:

 

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments