5 начина за намаляване на високия bounce rate

Здравейте!

Използвате ли Google Analytics за Вашия сайт? Ако отговорът е положителен (което е правилно), то сигурно Ви е направило впечатление стойността на показателя Bounce rate.

Какво е това? Според помощния център на Google този показател Ви показва процента на посещенията, при които посетителите на сайта Ви са посетили само една страница и след това са го напуснали от нея.

Трябват ли високите стойности на този показател да Ви притесняват? Определено! Причините за това са следните:

1. Ако примерно Вашият bounce rate е 60%, то това ще означава, че 60% от посетителите на Вашият сайт не са намерили абсолютно никаква причина да останат на него по-дълго и да разгледат поне още няколко страници, преди да го напуснат. Да не говорим, че има голяма вероятност част от тези хора да не пожелаят да се върнат изобщо на този сайт. На маркетингов език това означава, че или не сте успели да създадете достатъчно стойностно съдържание, или структурата на Вашият сайт не е достатъчно добра. Разбира се, причините могат да бъдат и други, но най-важното е, че по една или друга причина Вие не сте могли да задържите тези 60%.

2. Високият bounce rate влияе и на позиционирането на Вашия сайт при резултатите от търсенето. Google преценява кои портали са стойностни като взима под внимание и този показател, така че той определено може да бъде пречка и за Вашата SEO стратегия.

Тогава какво можете да направите? В Интернет съществуват разнообразни решения, но аз съм подбрал 5 начина за намаляване на високия bounce rate, които считам за особено ефективни. Затова нека да не губим повече време и да ги разгледаме:

Начин 1: Освежаване на остарялото съдържание

Накратко – Вашият сайт е създаден отдавна и част от неговото съдържание (особено най-ранното Ви) е изгубило своята актуалност. Поради тази причина потребителите ще го открият в Интернет, ще го разгледат отгоре-отгоре и след като се убедят, че то няма да им е полезно именно защото вече не е актуално, то те ще напуснат сайта Ви моментално, без дори да се замислят да посетят друга страница от него. Разбира се, тук не говорим за поведението на всички потребители, но по-голямата част от тях биха постъпили точно така. Замислете се дали и Вие не бихте направили същото? Решението тук е много просто – заложете във Вашият SEO план периодична проверка на публикации, които са били строго специфични към определена дата (например отнасящи се до конкретна версия на WordPress) и след време просто добавете към тях по-актуална информация или насочете потребителите към други публикации на Вашия сайт, които могат да им я дадат. Също така периодично анализирайте ключовите си думи и ако е необходимо използвайте нови за остарелите публикации, които да привлекат повече посетители.

Начин 2: Направете съдържанието по-интересно

Представете си една публикация, която се състои само и единствено от текст. Тази „стена“ от думи със сигурност ще отблъсне голяма част от посетителите Ви, независимо, че дължината на текста е важна от гледна точка на SEO. Решението е много просто – разнообразете статията с изображения. Те могат да са полезни инфографики, графики, снимки и други. Дори разнообразното текстово оформление може да убеди посетителите да прочетат статиите до края. Важното е тези изображения да са свързани логически и смислово с темата на публикацията. Така увеличавате вероятността потребителите да разгледат публикациите Ви до края и съответно да пожелаят да посетят и други страници от сайта Ви. А това ще доведе до намаляване на високия bounce rate.

Начин 3: Представете на посетителите подобни/свързани публикации

5 начина за намаляване на високия bounce rate

В optibg.com аз използвах плъгина nrelate flyout, за да показвам подобните/свързани публикации. Този плъгин вече не функционира. За повече информация: Сбогом на nRelate

Това определено е много важно за намаляване на високия bounce rate! Дори и съдържанието Ви да е убийствено добро, ако не създадете структура, която да отвежда максимално бързо посетителите до статии, свързани с темата на публикацията, на която те са попаднали, то те най-вероятно ще напуснат сайта Ви от тази страница, от която те са влезли.

Ето защо тук е важно да направите няколко неща – първо да помислите за ефективен начин за представяне на подобни публикации в края/средата на статията или свързаните публикации да се показват отстрани на самата статия или вътре в нея (например както са направили Vesti.bg).

5 начина за намаляване на високия bounce rate

Пример за показване на подобни публикации от vesti.bg

Второ – наблегнете на вътрешните линкове между статиите (например както аз съм направил в тази публикация), като подберете подходящ текст за anchor. Трето – представете най-новите си публикации отстрани на разглежданата в момента или някъде другаде по сайта Ви, стига те да са видими за посетителите.

Начин 4: Внимавайте с употребата на външни линкове

5 начина за намаляване на високия bounce rate

Обяснението тук е просто – ако поставите прекалено много външни линкове в публикациите, създавате риск  посетителите просто да се преместят на линкваните сайтове и да напуснат Вашия. Ето защо поставяйте външна препратка, само когато това е наложително (например споменаване на авторски права при използване на статия/stock image и др.).

Начин 5: Наблегнете на употребата на социалните мрежи

5 начина за намаляване на високия bounce rate

Тези канали освен всичко друго могат и да намалят високия bounce rate. Ефективната комуникация и качественото съдържание, което предоставяте посредством социалните мрежи ще привлекат посетителите и така ще получите повече трафик. Същевременно ще дадете причина на посетителите да споделят Вашето съдържание, да го коментират с други потребители и най-важното – да се върнат отново на него, когато имат нужда от това.

С това моите предложения за намаляване на високия bounce rate приключват. Горещо препоръчвам да ги приложите, но в никакъв случай не се ограничавайте само до тях. Потърсете и други сайтове, които пишат по тази тематика, след което си създайте стратегия за поддържане на bounce rate-а в норма. Ето защо като заключение на тази публикация ще Ви дам кратка информация за нормалната степен на отпадане за различните групи сайтове. Така ще знаете дали Вашият bounce rate е прекалено висок. Една бърза вметка – прекалено ниският bounce rate също е опасен. Това означава, че най-вероятно сте копирали два пъти кода на Google analytics и системата не може да отчита коректно. Задължително проверете дали това е така и остранете тази грешка, ако искате да знаете как точно посетителите възприемат Вашия сайт.

А ето и нормите за bounce rate, за които говорих преди малко:

5 начина за намаляване на високия bounce rate

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments