Google Analytics Time Tracking – начин на отчитане

Google Analytics Time Tracking - начин на отчитане

Здравейте!

Отчитането на времето за всяко посещение на един сайт може да бъде сложна процедура. Дори и най-детайлните инструменти могат да допуснат грешка, особено ако не са конфигурирани коректно и / или не им е предоставена възможността да получат точните данни.

В тази публикация ще разгледам начина на отчитане на времето в Google Analytics (известно още като Time Tracking) за всяка страница, както и за продължителността на всяка сесия за отделните посетители.

Предупреждавам – възможно е да останете изненадани!

Google Analytics разчита на получаването на шест различни типа данни при всяко посещение.

Те са:

 • Пoказвания на страници (Pageviews);
 • Събития (Events);
 • Транзакции за електронна търговия (Ecommerce transactions);
 • Елементи на транзакциите за електронна търговия (Ecommerce transaction items);
 • Определени от потребителя данни (предшественика на custom variables);
 • Посещения от социални плъгини;

За да бъде отчетено посещението трябва един (или повече) от тези типове данни да бъдат отчетени и анализирани от Google Analytics. Официалното им наименование е data hits. Но те не са engagement hits, тоест те не отчитат ангажираността на посетителя по време на неговият престой на сайта ви.

По-точно един engagement hit е всяко посещение, което не е маркирано като “невзаимодействащо” и не е изпълнено само с персонализирана променлива информация. Това означава, че то съдържа най-малко информация за страницата, информация за транзакции за електронна търговия, информация за елементи при електронна търговия, информация за събитие или информация за социално проследяване.

Тоест ако филтрираме списъка с data hits спрямо тези критерии ще получим следните типове engagement hits:

 • Пoказвания на страници;
 • Интерактивни събития;
 • Транзакции за електронна търговия;
 • Елементи на транзакциите за електронна търговия;
 • Посещения от социални плъгини;

Чудите ли се вече “как по дяволите това спомага за отчитане на времето за всяко посещение и за всяка сесия”?

Спокойно – ще обясня. 🙂

Повечето инструменти за отчитане разчитат главно на показванията на страници, за да отчитат времето, което посетителите ви прекарват на вашия сайт. Google Analytics работи по същия начин, но за да ви предостави максимално най-точните резултати, той следи за въпросните engagement hits с цел да анализира времето за всяка страница и времето за целия сайт.

И така – стигнахме до time tracking за всяка страница. Как Google Analytics отчита това време?

За целта системата следи за броя показвания на страници – дали е показана една страница или посетителят е разгледал множество страници, преди да напусне сайта ви. В зависимост от това отчитането се осъществява по различни начини.

Да започнем с идеалната ситуация – множество показвания на страници.

Тук принципа на отчитане е сравнително елементарен. Ако по време на едно посещение има множество показвания на страници, то калкулацията на time tracking-а е базирана на началото на посещението на текущата страница и началото на посещението на втората страница. Изображението по-долу ще ви покаже нагледно какво точно се случва.

Google Analytics Time Tracking при множество показвания на страници

Лесно, нали? Е, сега вече разбирате как действат повечето инструменти за отчитане на времето на посещението на една страница. Но също така виждате, че този принцип на отчитане може да доведе до някои сериозни проблеми. В случая не е възможно да бъде калкулирано и отчетено точното време за посещението на последната страница. Това се дължи на факта, че не е налично друго показване на страница след нея.

А тогава какво се случва при единичното показване на страница?

Една всеобщо разпространена теза е, че Google Analytics не може и съответно не отчита времето, когато имаме bounce (разгледана е една страница и посетителят е напуснал сайта). Това е вярно, но само отчасти.

Ако няма налично второ показване на страница, то съвсем логично Google Analytics няма как да отчете кога точно посетителят е решил да напусне. Следователно за инструмента това време ще е 0 секунди, а в действителност то може да е 20 минути. Ето защо Google Analytics ще търси налични engagement hits, за да отчете времето между първоначалното показване на страницата (потребителят тъкмо я е отворил) и времето за последния engagement hit, който е настъпил след това. Ако инструментът не открие такъв, тогава вие ще живеете с мисълта, че отделните ви страници са разгледани 0 секунди и че съдържанието ви не е могло да спечели доверието на посетителите.

Преди отчаянието да ви е обвзело (нещо, което в никакъв случай не бива да се случва 🙂), нека да ви напомня, че освен показванията на страници, вие разполагате с още 4 типа engagement hits и най-популярният от тях (който е приложим за всеки един сайт) са интерактивните събития (events).

Ако добавите повече engagement hits (events или някои от другите възможни типове), то времето за тази страница ще се получи като от времето на настъпване на последния engagement hit се извади времето, в което посетителят е попаднал на страницата.

Ето по този начин вече ще можете да получите много по-добра и по-реална преценка за времето прекарано при това единично показване на страница.

Как се осъществява time tracking-а на продължителността на цялото посещение (visit length)?

Тук основната роля отново се пада на engagement hits. Разликата е, че тук формулата изглежда по следния начин:

(Последен engagement hit за сесията) – (първия регистритран hit, с който тя е започнала)

Да разгледаме следния пример:

Google Analytics Time Tracking на Visit Length

Както виждате не е ясно кога точно посетителят е напуснал страницата. Реално погледнато това може да е било много след настъпването на последния event. Но в крайна сметка поне можем да получим ориентировъчна информация за престоя му на нея и така да получим и продължителността на сесията.

Добре, искам да добавя Event Tracking. Как мога да направя това?

Един Event представлява код, който се добавя към структурата на URL-а в кода на сайта ви. Това може да е линк към друг сайт или вътрешен линк (към статия, към widget, към изображение и така нататък).

В най-общия случай структурата на един Event изглежда по този начин:

_trackEvent(category, action, opt_label, opt_value, opt_noninteraction)

Или ако имаме следния примерен URL (зад anchor текст Click Here), то структурата ще изглежда по следния начин:

<a href=“http://primeren-site.com/test” onClick=“_gaq.push([‘_trackEvent’, ‘category’, ‘action’, ‘opt_label’, ‘opt_value’, ‘opt_noninteraction’]);“>Click Here</a>

Това е коректният синтаксис на тази структура за onClick event. Имайте предвид, че е възможно да имате и onMouseDown event (отчита engagement hit при задържане на мишката над даден елемент от страницата).

А сега нека да поясня какво означават отделните елементи:

 • category (задължително) – името на групата обекти, които искате да отчитате;
 • action (задължително) – уникално свързан string с всяка категория, който най-често се използва за определенято на интеракцията на посетителя за дадения web обект;
 • label (по избор) – string, който добавя допълнителни измерения към данните за това събитие;
 • value (по избор) – integer, който се използва за предоставяне на цифрова информация за даденото събитие;
 • non-interaction (по избор) – boolean, който, в случай че е настроен като “true”, ще индикира, че събитието не бива да се използва за калкулацията на степента на отпадане (bounce rate);

Повече информация за Events, можете да прочетете тук: Event Tracking – Web Tracking (ga.js)

Ако използвате WordPress, то поставянето на Event Tracking елементи може да стане светкавично бързо чрез плъгина на Yoast – Google Analytics. Инсталирайте, активирайте и конфигурирайте плъгина и поставете отметка на Track outbound click & downloads в неговото подменю Settings. Вече всеки един клик ще бъде отчитан като събитие 🙂

Google Analytics Time Tracking чрез плъгина на Yoast за WordPress

Ако не използвате WordPress и/или този плъгин, то в тази статия ще откриете полезни съвети за настройване на Event Tracking чрез Popcorn Metrics или Google Tag Manager. От нея също така ще научите и защо липсата на каквито и да е допълнителни engagement hits може да навреди на статистиките ви, увеличавайки неестествено вашия bounce rate.

Надявам се с това вече да „мистерията“ около начина на отчитане на времето чрез Google Analytics да е разкрита. 🙂

 

До нови срещи и успех!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dobromir Panov
Dobromir Panov
9 години преди

Страхотна статия! Много полезна и приятна за четене.