Как да изберем запомнящо се име за domain?

Какви са характеристиките на запомнящото се име на domain и как можем да изберем подходящо такова?

Вече сте взели решението за стартиране на собствен личен или фирмен сайт, но не знаете какво да изберете като име на неговия domain? В такъв случай нека да ви представя три изключително добри подхода, чрез които бързо и лесно да можете да изберете най-подходящия domain name!

Но преди това нека да дефинираме какво означава „най-подходящ domain name“

В повечето случаи ще желаете да замените думата „подходящ“ със „запомнящ се“. Защо? Защото по този начин Интернет потребителите ще могат много по-лесно да посещават вашия сайт и със сигурност ще изпитват улеснение при споделянето на своите положителни изживявания с него със своите приятели, роднини, колеги и познати. Така си гарантирате един много добър рекламен канал, за който на практика няма да заплатите нищо, но който ще може да ви помогне драстично за привличането на посетители и последователи. Замислете се дали бихте били склонни да посетите сайт, чието domain име е прекалено сложно за изписване или е прекалено дълго? А сега си отговорете на въпроса дали бихте били склонни да го препоръчате на вашите контакти, след като и вие самите не сте могли да го запомните изцяло? А дори и да сте успели да го запомните, то дали ще успеете да го издиктувате коректно при разговор по телефона, например?

А сега отговорете на същите въпроси, само че вече си мислете за един наистина запомнящ се domain name! Ситуацията се променя, нали така? 🙂

В такъв случай нека да разгледаме какви са характеристиките на запомнящия се домейн:

 • Той е кратък
 • Изпъква със своята простота
 • Можете да го издиктувате изключително лесно
 • Изписва се със същата лекота
 • Не дразни окото, а дори го кара да му се наслаждава
 • Бързо привлича вниманието
 • Произнася се лесно
 • Звучи естествено, когато го споменавате в ежедневен разговор
 • Не съдържа цифри и символи, а само букви
 • Уникален е
 • Може да се използва напълно легално
 • И разбира се – запомня се много лесно

След като вече изяснихме какво означава „запомнящо се име на domain“, то нека сега да разгледаме и начините за неговия избор:

Вариант 1: Използвайте описателни думи

Описателните думи са чудесен начин да загатнете на Интернет потребителите за какво точно се отнася вашия сайт и каква полза те биха имали, ако отделят от своето ценно време, за да го посетят. Изборът на релевантни ключови думи тук може да вдъхне доверие и желание за клик. За да изберете запомнящ се domain name, базиран на описателни думи, трябва просто да се замислите с какво се занимавате, какво искате да има във вашия сайт, как това ще помогне на потребителите и каква стойност ще им предостави той и по какъв начин. А сега запишете всички думи, които са свързани с тези въпроси. Направете един красив и голям списък. След това помислете за синонимите на избраните от вас думи. Използвайте Гугъл, за да откриете подходящ синонимен речник онлайн. Ще попаднете на множество решения, затова просто изберете това, което считате за най-удобно за вас.

Но не се ограничайвате само до синонимите! Помислете и за антоними и за близки по произношение и изписване думи. Последното е особено важно, за да проверите до каква степен може да се наруши някоя от характеристиките на запомнящото се domain име. Надали ще искате да произнесете нещо, което да бъде чуто и изписано погрешно, нали така? Сега помислете за кратки фрази, които да получите чрез комбиниране на ключовите думи от вашия списък. За по-голямо улеснение можете да използвате инструмента mergewords.com, за който съм писал в статията „Инструменти за анализ на ключови думи„.  Сега остава да изберете една дума или една фраза и ако тя отговаря на критериите за запомнящо се име за един домейн, то моите поздравления – вече имаме победител! 🙂

Вариант 2: Използвайте името на вашия бранд

Ако вече имате бранд, то този вариант е най-подходящият за вас! На практика само остава да изберете вида на домейна (*.com, *.net и така нататък).

Но ако нямате бранд? Тогава трябва да измислите креативно бранд име, което да отговаря на характеристиките на запомнящия се domain. Направете микс от думи и ги съединете, така че да получите нещо наистина креативно. Тоест гонете ефекта „Уау!“. Ако трябва си измислете думи, изпишете ги неправилно, добавете към тях допълнителни срички – въобще направете каквото считате за максимално шантаво и креативно. След това направете вашия избор. Ако той отговаря на критериите за запомнящ се домейн и ако пасва на визията, която искате да създадете за вашия бранд, то вече разполагате и с име на вашия фирмен сайт. Разбира се, не твърдя, че темата е изчерпана. Брандинга е важна част от маркетинга и ако не можете да се справите сами с тази задача, то е най-добре да се доверите на специалист в тази област. Не забравяйте, че избраното име е желателно да се запази чрез патент или регистрация като търговско дружество.

Ако все пак желаете да се пробвате сами да измислите креативен бранд, то тогава тези сайтове могат да ви бъдат от полза: degraeve.com и lexiconcept.com.

Вариант 3: Използвайте вашето лично име като име на вашия domain

Идеален вариант за всеки специалист, който желае да представи своето портфолио онлайн и който желае да получи различни бизнес предложения. Ако не се страхувате от „светлината на прожекторите“  и искате да покажете пред света на какво сте способни, то просто следва да се спрете на тази опция. В противен случай може би ще пожелаете да изберете някои от предните варианти.

Вместо заключение – ако считате, че има риск за вашия бизнес от регистрацията на домейн имена, които са близки до избраното от вас, то може би е добра идея да закупите всички възможни алтернативи и така да не допуснете те да попаднат в грешни ръце. Разбира се, тази стъпка е свързана със заделянето на допълнителен бюджет, но спокойствието и сигурността са по-важни, нали така? Колкото до възможността за проверка дали избраният от вас domain name е свободен, то всеки хостинг доставчик предлага тази услуга. Не забравяйте също така да помислите и за структурата на вашите адреси и поддомейни.

Остава да ви пожелая успех в избора на запомнящ се domain!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments