Препоръки за мениджъри

7 ценни принципа за всеки мениджър

Ако попитате един опитен мениджър кое е най-трудното нещо в работата му, всеки ще спомене различни неща – множеството задачи, силната конкуренция, икономическата несигурност. Бъдете сигурни обаче в едно – всеки един ръководител би поставил на едно от първите места по трудност управлението и мотивирането на хора. Защо ли? Отговорът е много лесен: защото хората не са предмети или просто ресурс, те притежават определена идентичност, комплекс от ценности, нагласи, поведение и отношения, които изискват ръководителите да прилагат много специфични техники за мотивация, така че всеки един работник да може да даде максимума от себе си. Да, това е възможно и тази статия ще ви даде седем кратки съвета как да мотивирате персонала си. Разбира се, трябва да направим уговорката, че всяка една организация е различна, в това число и вашата. Прочетете съветите и преценете кои намирате за най-важни.

1.Осигурете подходящи условия за труд

Условията на труд по принцип минават за част от така наречените „хигиенни“ фактори – тоест, онези дребнички неща, които могат да развалят иначе добрата обстановка на работа. Вие, като мениджър, трябва да се убедите, че средата, в която работят служителите ви, е максимално подходяща за тях. Не е реалистично да очаквате високи постижения от вашите подчинени, ако са принудени да работят на слаба светлина или с недостатъчно количество материали. Нещо повече – лошите условия на труд могат да създадат дори конфликти между отделните служители. В службата, в която работех преди време, имаше недостиг на осветителни тела. В резултат на това някои работници се трудеха на добро осветление, а други – на много слабо. Не закъсняха упреците и обвиненията на „ощетените“, че техните колеги се ползват с привилегии сред мениджмънта. Конфликтът впоследствие беше разрешен, но погълна много нерви и време, които можеха да бъдат използвани за по-пълноценни задачи.

2.Давайте личен пример

Съответствие между думите и делата – това най-общо гласи вторият принцип. Изобщо не мотивирате хората си, ако изисквате от тях да спазват стриктно работното време, а в същото време вие закъснявате с половин час сутрин. Правилата, които налагате във фирмата си, трябва да са задължителни както за служителите ви, така и за вас.

3. Важни са най-малките детайли

Добрите професионалисти си личат по най-малките елементи от работата им. Добрите футболисти си личат по лекотата във всяко едно тяхно отиграване, добрите художници се отличават със съвършенството, с което боравят. Добрите мениджъри не правят изключение. Поздравите към колегите рано сутрин, дребните шеги преди началото на работния ден, усмивката при среща в коридора – това са неща, които на пръв поглед изглеждат незначителни, но създават добро впечатление за вас в очите на подчинените ви.

4. Въведете справедлива система за оценяване

Вашите служители във всеки един момент трябва да знаят какво се очаква от тях, в какви срокове и с какво качество. Също така от изключителна важност е всеки един работник да знае как ще бъде награден или наказан при добро (или лошо) изпълнение на задачите. Изобщо не бива да допускате чувство на несправедливост или недооцененост сред подчинените си.

5. Използвайте повече нематериални стимули

В своя знаменит труд „Към съвършенство във фирменото управление“ американските автори Питърс и Уотърман – младши очертаха значението на нематериалните стимули. Практиката действително показва, че една похвала или дребна предметна награда биха могли да имат по-силен мотивиращ ефект дори и от паричните стимули. Разбира се, много важно е да използвате тази система по подходящ начин. Една похвала от типа на „Справихте се отлично, бъдете горди със себе си!“ след края на тежък работен ден би създала чувство за удовлетвореност сред служителите ви. Не е лоша идея на фирмено тържество да наградите с грамоти или някаква друга дребна награда най-изтъкнатите си служители. Така всеки един от вашите подчинени ще се почувства оценен и мотивиран от своя ръководител.

6. Съсредоточете вниманието си върху проблемите, а не върху хората

На всекиго се случва да сгреши. Вашите служители също не правят изключение от общото правило. Естествено, всеки един човек трябва да носи отговорност за грешките и пропуските, които е допуснал, но при възникването на проблем е от ключово значение да анализирате причините, които са довели до ситуацията. За целта трябва да отговорите на няколко въпроса – как се е стигнало до този проблем, как може да бъде разрешен, как може да бъде избегнат за бъдеще и чак накрая идва въпросът „Кой е виновен?“ Директните атаки и упреци към провинилите се изглеждат най-лесното нещо, но сами по себе си няма да разрешат проблема, да не говорим и за техния негативен психологически ефект.
Наскоро попаднах на следния случай: Мой приятел, маркетинг мениджър в една голяма фирма, беше наказан, защото не успя да изпълни навреме поръчка. Впоследствие се оказа, че неизпълнението не е поради вина на моя познат, а заради скорошните блокади на една от границите ни. Това несправедливо наказание не само, че подейства крайно демотивиращо върху служителя, но и по никакъв начин не разреши проблема с поръчките, защото след известно време се появи ново забавяне. Този път висшия мениджмънт разбра, че причината е другаде и взе адекватни мерки. Ако в този случай беше направен внимателен анализ на създалата се ситуация, много от проблемите на фирмата щяха да бъдат спестени.

7. За да си добър мениджър, трябва преди всичко да си добър човек

Често пъти казват за мениджмънта, че е призвание , а не професия. За да бъдете добър ръководител, трябва да имате морални принципи и ценности, които да следвате и в други сфери на живота си. След като постигнете този успех, професионалните предизвикателства ще бъдат далеч по-лесни за справяне!

Разбира се, горните седем принципа не са меродавни. Всеки един опитен мениджър би могъл да добави поне още седем. Освен това е трудна задача да спазваме всеки един от тях всекидневно, при всяка една ситуация. Затова е добре да приложите поне част от тези правила първо в отношенията с близките си хора и приятелите си, а след това и на работното място. Колкото по-бързо, толкова по-добре!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments