Многоезичност в WordPress

Ефективни решения за многоезичност в WordPress

Искате да имате многоезичен сайт в WordPress? Тогава тази публикация ще ви даде всичко най-необходимо като информация!

Но преди това нека да разгледаме многоезичността в общия случай за всеки сайт, без значение дали е направен на WordPress или по друг начин. Това означава, че трябва да се спрем и над изискванията за целите на SEO.

Каква трябва да бъде URL структурата на един многоезичен сайт?

За да бъде един сайт индексиран максимално добре и съответно класиран на максимално по-високи позиции, той следва да има SEO-Friendly URL структура, която да съдържа в себе си: бранда, поддомейна (като част от URL-а) и адресът на самата страница с релевантни ключови думи.

Това правило се прилага на 100% и за многоезичността, като в случая URL структурата на един многоезичен сайт следва да изглежда по подобен начин:

http://primeren-domain.com/en/poddomain/primerna-stranitsa/

Посоченият пример би бил идеален за една англоезична страница в многоезичен сайт.

Как да постъпим със SEO On-Page мета елементите?

За всяка страница следва да имате SEO On-Page мета елементи на съответния език. Описанията (meta description  и og:description) също следва да бъдат уникални и в допустимия брой символи – около 156. Преведете и title таговете и преценете дали е удачно да добавите уникални изображения за всяка страница. Принципно, ако на картинките има текст, то е съвсем логично те да бъдат преведени и качени наново.

Моята препоръка е дори и на пръв поглед да няма нужда от повторно качване на картинки, да го направите като преведете и файловите имена и алтернативните текстове. В краен случай можете да използвате едни и същи картинки (ако е приложимо), но поне преведете ръчно алтернативния текст на съответния език.

А относно Sitemap и Robots.txt?

За всеки език следва да имате отделен Sitemap. В Robots.txt следва да поставите връзки към всички налични карти на сайта и съответно да ги добавите и в Search Console (бившият Webmaster Tools).

Всеки sitemap следва да бъде достъпен по следния начин в края на Robots.txt:

Sitemap: http://primeren-domain.com/en/sitemap.xml – за целия домейн на английски език

Sitemap: http://primeren-domain.com/bg/sitemap.xml – за целия домейн на български език

А как е по-удачно – да се настрои страница по подразбиране, на която да попадне посетителят или да се направи така, че да бъде разпознат езикът му и той да бъде пренасочен към съответното съдържание?

Принципно е добра идея да зададете страница по подразбиране. Определете я в зависимост от главната ви целева група и езикът, на който тя говори. Винаги всеки посетител ще може да смени езика, ако сте му предоставили тази възможност. За целта предвидете видимо решение, което да бъде на разположение в хедъра и футъра. Предвидете комбинация от флаг и езиков код.

Ако сте 100% убедени, че целевата ви група използва браузъри на своя собствен език, тогава можете да зададете опция за директно пренасочване към него. Тук обаче съм длъжен да спомена, че не всеки прави това. В България (примерно) много потребители имат браузър на английски език, което ще направи така, че те да бъдат пренасочени към английската версия на сайта ви.

Прочетете още:  On-Page SEO елементи

Това бяха принципните изисквания за многоезичност за всеки един сайт. Нека сега да разгледаме как стоят нещата при WordPress.

Не е тайна, че многоезичността е проблем на WordPress. Има различни решения, които могат да предоставят тази функционалност, но винаги може да се случи така, че да се загуби нещо в базата данни. Въпреки това има три опции за изграждане на многоезичен WordPress сайт, които са се доказали през годините.

Вариант 1: WPML

WPML - може би най-добрият плъгин за многоезичност при WordPress

Този плъгин е може би най-доброто решение за многоезичност при WordPress. WPML е платен, но за сметка на това получавате реално качество, съчетано с отлична поддръжка. Освен това е съвместим с популярните плъгини за SEO. Също така чрез допълнителния плъгин Widget Logic ще можете да зададете и кои widgets да бъдат показани на даден език и кои не. За целта следва само да инсталирате този плъгин и за всеки widget ще се появи едно поле, в което следва да въведете следния код:

ICL_LANGUAGE_CODE == ‘en’

Сами се досещате, че това ще предизвика widget-а да бъде показан на всички английски страници и съответно да бъде скрит на останалите. Просто променете езиковия код за всеки език при употребата на Widget Logic в комбинация с WPML.

Плъгинът се предлага в различни пакети:

  • Multilingual Blog – най-базовото решение, което е повече от достатъчно за един блог или малък сайт. Чрез него ще можете да създадете SEO User-Friendly структура, да превеждате всяко стандартно WordPress съдържание (публикации, страници, custom types, менюта, тагове, категории, custom таксономия) и също така това решение поддържа детекция от страна на браузъра за езика на който следва автоматично да се зареди сайта. Реално погледнато чрез това решение можете да поддържате и по-големи и сложни многоезични сайтове, но ще ви се наложи да превеждате темите и плъгините ръчно, а това може да стане чрез Poedit.
  • Multilingual CMS – този вариант на WPML дава много повече опции (в това число поддръжка за многоезичност при онлайн магазини) и същевременно има по-дълъг период на поддръжка.
  • Multilingual CMS Lifetime – плащате веднъж и получавате цялата мощ на WPML. Отделно поддръжката е доживотна, както и обновяванията на този плъгин.

Вариант 2: qTranslate X

qTranslateX - Плъгин за многоезичност за WordPress

Този плъгин е безплатен и предлага функционалност сходна на WPML. Разликата тук е, че всяка страница не се създава наново в базата данни, а по-скоро за всяка налична страница/статия имате възможност да добавяте различни преводи, които после се използват за визуализация на съответния език. Този плъгин също ви позволява да създадете SEO User-Friendly структура. За съжаление може да имате проблем при употребата му с различни page builder-и, но за един стандартен WordPress сайт това безплатно решение ще ви бъде от полза. Предлагат се и допълнителни плъгини за съвместимост с най-популярните SEO решения за WordPress.

Прочетете още:  SEO изисквания при ревю на продукт

Вариант 3: Няколко инсталации на WordPress под формата на поддомейни

ОК – този вариант е тромав, труден за управление (без допълнителни решения) и според някои колеги дори би могъл да бъде наречен абсурден. Въпреки това работи безотказно. Препоръчвам употребата на решение за управление на WordPress Multisite.

Създайте няколко поддиректории в директорията на домейна. Техният брой следва да бъде определен от броя на езиците, които искате да поддържа вашия сайт. Кръстете всяка от тях с кода на съответния език: bg, de, en, ru и т.н. След това направете инсталации във всяка една от тях отново на съответния език. Следващото нещо е да създадете еднакъв дизайн, така че посетителите да не усещат, че дефакто преминават от един сайт на друг и започнете да създавате вашето съдържание. Отново ще имате няколко карти на сайта, които следва да добавите в генералния Robots.txt за целия домейн. Разбира се тук ще трябва да поддържате няколко сайта за целите на многоезичността. Не е най-доброто решение, но определено може да ви бъде от полза в краен случай.

UPDATE: Вариант 4:  Polylang – един плъгин, който определено си заслужава вниманието, когато става въпрос за многоезичност при WordPress.

Polylang е чудесен плъгин за многоезичност при WordPress

Изтеглете и инсталирайте Polylang от официалната страница в wordpress.org (кликнете тук) или използвайте системата за търсене и инсталиране на разширения във вашия WordPress сайт. Този плъгин е подходящ както при изграждане на чисто нови сайтове на два или повече езика, така и при мигриране от WordPress инсталации, използващи WPML.

Polylang има и платена PRO версия, която отключва много повече възможности. Въпреки това безплатният вариант би могъл да е повече от достатъчен за сайт на малък бизнес или индивидуален блог. С Polylang ще можете да преведете и поддържате безпроблемно съдържанието на вашия сайт.

Това е, което мога да споделя с вас относно многоезичността при различните сайтове и в частност при WordPress. Ще се радвам да прочета вашите коментари и мнения.

До нови срещи, приятели!

Публикувайте Вашия коментар:

avatar

Коментирайте чрез Facebook: (Не е видимо, ако политиката за поверителност на блога не е приета)