FotoJet – мощен инструмент за колажи

Здравейте приятели,

Наскоро попаднах на един изключително мощен и напълно безплатен (поне на този етап) онлайн иструмент, който ще ви позволи да създадете чудесни колажи. Неговото име е FotoJet и в тази публикация бих желал да направя кракто ревю, с което да представя неговите възможности.

Нека да започнем с най-важния въпрос: Защо да използвам FotoJet?

Предполагам цените времето си? Това може би е най-сериозната причина да се спрете на този онлайн инструмент. Особено, когато сте в движение и нямате достъп до професионални офлайн инструменти като Photoshop, а трябва да създадете бързо нов дизайн за следващия ви пост в социалните мрежи, нова корица за Facebook или Google+ или пък изображения за следващия ви блог пост. Да – FotoJet може да ви предложи тази функционалност, което го прави перфектното решение за всички копирайтъри, блогъри и администратори на страници и профили в социалните мрежи. В този ред на мисли с FotoJet ще можете да създавате дизайни и за Pinterest, Instagram, Twitter и дори YouTube.

А, ако искате бързо да създадете картичка за рожден ден или някакъв друг празник за вашите близки хора, то този онлайн инструмент ще ви асистира и за тази цел.

И така таргетът за подходящите потребители на FotoJet е от обикновени крайни потребители до професионални копирайтъри и специалисти по дигитален маркетинг. Поне това е моето скромно мнение по въпроса, с което мисля, че ще се съгласите след като изпробвате възможностите на инструмента.

Как да работя с FotoJet?

FotoJet е зареден с над 560 темплейта (шаблона) и този брой следва да се увеличава постепенно. Инструментът работи в два режима – Template, в който избирате готов шаблон и просто напасвате изображенията ви и Classic, в който можете да се развихрите на воля и да създадете собствен дизайн.

Ще започна с класическия режим – Classic

Кликвайки на него вие ще можете да изберете как да бъде структурата на колажа ви. Можете да определяте секциите в него, като изборът варира от една секция до над 8. След това можете да изберете съотношението на колажа, ширината на border-а и също да направите настройки за corner rounding. Не на последно място секцията Layout ви позволява да определите фона на колажа, като изборът тук е между цвят (солиден и градиент), pattern и изображение по ваш избор.

Избор на Layout в Classic режим във FotoJet

Следващата секция е Photo и в нея можете да изберете кои изображения да използвате за частите на колажа ви. Разполагате по подразбиране с 4 изображения, които FotoJet е осигурил. Разбира се можете (и е желателно) да добавите ваши снимки. Това може да стане от бутона Add Photo и при клик над него вие ще трябва да изберете дали да качите снимка от вашия компютър или да добавите изображение от Facebook профила ви. Бутонът Auto Fill пък ще разположи автоматично изображенията спрямо структурата на дизайна на колажа.

Добавяне на снимка във FotoJet и пример за колаж в Classic режим

Добавяне на снимка във FotoJet и пример за колаж в Classic режим

Секцията Text ви позволява да добавите надпис в уникален дизайн. Налични са готови шрифтове, а също така можете да използвате и наличните на вашия компютър. За съжаление не всички дизайни са съвместими за кирилица, но все пак инструментът е главно за англо-езичния пазар. Но пък винаги можете да изтеглите красиви шрифтове (поддържащи кирилица), които да инсталирате на вашия компютър и които да използвате за вашите колажи.

Избор на шрифт за колаж във FotoJet

Секцията Clipart ще добави всевъзможни добавки за колажа ви, започвайки от балончета за текст до картинки, свързани с даден празник.

Добавяне на Clipart във FotoJet Classic режим

При добавяне на който и да е от посочените по-горе елементи се появява диалогов прозорец, от който можете да въведете допълнителни настройки. Примерно за изображенията можете да приложите фото филтър, да определите яркостта, контраста и така нататък.

А сега да разгледаме режима Template

В случая просто следва да изберете един от готовите шаблони и да напаснете изображение по него.

Вижте пример за създаване на Facebook cover снимка:

Шаблон за Facebook Cover Photo във FotoJet

А това е пример за създаване на дизайн за Facebook Post:

Шаблон за дизайн на Facebook Post изображение във FotoJet

И в крайна сметка ето и едно готово изображение за Facebook Post (при споделяне на публикацията в социалните мрежи ще бъде визуализирано именно то). В него аз използвам комбинация от инсталиран шрифт на моя компютър + шрифт от FotoJet. Изображението също е качено допълнително и съм направил настройки за визуализацията му.

Ревю на FotoJet в Optibg.com

Това е приятели! Надявам се да намерите FotoJet за полезен онлайн инструмент за редактиране на вашите изображения.

Какви са впечатленията ви? Споделете в коментарите по-долу. 🙂

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments