Проверихте ли дали вашият сайт е mobile-friendly?

Проверихте ли дали вашият сайт отговаря на изискванията за mobile-friendly?

Здравейте!

Google отдавна са заявили, че всеки един сайт следва да бъде оптимизиран за мобилни устройства. Е, поне, ако неговите собственици желаят той да се класира максимално по-горе в резултатите от търсене. Това изискване за SEO е въведено поради простия факт, че броят на потребителите, които сърфират в Интернет през мобилните си устройства (в повечето случаи смартфони) се увеличава непрекъснато и в огромни количества.

Ето защо е изключително важно съдържанието на сайта да бъде оптимизирано за техните екрани – за да могат потребителите да го разгледат безпроблемно. В противен случай те просто биха се отказали от него и вие бихте ги изгубили окончателно.

Всичко дотук не е новост и всички тези изисквания от страна на Google би трябвало да са ви познати. Най-малкото първият таб, който ще видите в инструмента Page Speed Insights, е за оценката на скоростта на зареждане на сайта ви за мобилни устройства. В Google Analytics също се обръща сериозно внимание на посещенията от мобилни устройства.

Но Google не спират дотук! Най-новото е, че вече посетителите ще бъдат предупредени дали вашето съдържание е mobile-friendly или не още преди да отворят сайта ви!

И всичко това е видимо директно от резултатите от търсенето в Google през мобилните ви устройства. Вижте изображението по-долу. Това е screenshot от моя смартфон, който демонстрира как Google определя съдържанието в Optibg.com. Както ще забележите третият резултат не е mobile-friendly (да – явно ще имам работа по блога си), но добрата новина за мен (а надявам се и за вас – моите посетители и читатели) е, че повечето страници от него са mobile-friendly.

Mobile-friendly резултати при мобилно търсене в Google

Но не е нужно да проверявате чрез мобилно търсене в Google дали всичко с вашия сайт е ОК. Чисто и просто можете да се възползвате от възможностите на един чудесен инструмент, който е част от Webmaster Tools на търсачката – Mobile-Friendly Test.

Той ще ви покаже дали вашият сайт е оптимизиран за мобилни устройства и как Google бота го вижда (и съответно обхожда и индексира). Ако случайно не отговаряте на критериите за mobile-friendly, вие ще получите уведомление. Вашата задача е да тествате всяка една страница чрез този инструмент (а разбира се и чрез Page Speed Insights)! 

Ето как изглеждат нещата, ако проверката за mobile-friendly е преминала успешно:

Проверете дали вашият сайт е mobile-friendly (оптимизиран за мобилни устройства)

Когато отворите началната страница на този инструмент ще видите линк към официалния блог на Google Webmaster Tools. В него можете да прочетете повече за тези нови промени.

А вие проверихте ли дали вашият сайт е mobile-friendly? 🙂 

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments