Как да се справяме с конфликтни ситуации на работа?

6 изключително ценни съвети за преодоляване на конфликтите на работа

Конфликтите са нещо естествено в нашето ежедневие. Колкото и да се опитваме да ги избегнем, никога не е изключено да попаднем в ситуация, в която нашите интереси и убеждения да се сблъскат с тези на клиент, колега или началник.

И макар че в теорията и практиката на управлението на конфликти /конфликтологията/ да съществуват и мнения, че конфликтните ситуации могат да бъдат дори полезни за организацията, добре е да знаем няколко практични правила относно това как да се справим с тези ситуации на работа.

  1. Запазете самообладание

Най-важното, когато бъдете изправени пред една конфликтна ситуация, е да бъдете максимално сдържани и спокойни. В никакъв случай не трябва да се поддавате на провокации и нападки от отсрещната страна, тъй като това от една страна е контрапродуктивно, от друга Ви злепоставя. Да не говорим, че свръхемоционалността в такива положения пречи на адекватната и трезва преценка. А това в никакъв случай не е във Ваша полза.

  1. Насочете вниманието си върху проблема, а не върху хората

В миналата си статия за Optibg.com /”Препоръки за мениджъри”/ обърнах внимание на този принцип, защото той е от ключово значение за справяне с много служебни проблеми, но като цяло е доста пренебрегван от ръководителите. Никога не бива да се опитвате да атакувате персонално хората, с които имате пререкания, защото така може да се стигне до едни непредсказуеми последици и ще създаде едно негативно впечатление за Вас. Запомнете, че конфликтът, който имате с човека отсреща, е нещо временно, докато отношенията Ви могат да бъдат дългосрочни. Разумното и учтиво поведение е изцяло във Ваш плюс!

  1. Ако сте допуснали грешка – признайте си!

Народът е казал – който не работи, той не греши. Ако грешката Ви не е с фатални последици, няма от какво да се притеснявате. Евентуално признание за допуснатия пропуск от Ваша страна ще изиграе положителна роля за утвърждаването Ви като професионалист.

  1. Ако нещата излязат извън контрол – потърсете помощ

Ако усетите, че нямате сили или възможност да се справите със ситуацията, по-добре поискайте мнението на прекия си ръководител или на някой по-опитен Ваш колега. Той може да изиграе ролята на независима инстанция, която да помогне за справяне с проблема и постигане на търсения успех.

  1. Анализирайте причините, които са довели до конфликта

Дори и да нямате вина за случилото се, когато нещата се уталожат и успокоят, направете една адекватна преценка на възникналото положение и си отговорете на въпроса „Защо се стигна дотук?” Полученият опит ще Ви помогне и в бъдещи подобни ситуации.

  1. Подайте ръка

Когато всичко е приключило и проблемът е решен, най-доброто, което можете да направите, е да подадете ръка на човека отсреща, да се усмихнете и да кажете: „Радвам се, че всичко вече е наред. Извинете, ако има нещо.” Така вместо враг ще спечелите приятел!