Релакс и творческо вдъхновение

8 метода за релакс и творческо вдъхновение, които могат да помогнат за справяне със стреса и подобряване на креативността и продуктивността

Здравейте!

В тази публикация ще споделя с вас моите методи за релакс, чрез които се справям със стреса и съответно получавам творческо вдъхновение. Вярвам, че те могат да ви бъдат от полза. Затова нека да не губим повече време, а да започнем с първия от тях:

1. Добър нощен сън

Истината е, че липсата на достатъчно сън е вредна за здравето. Ето защо аз се стремя да се наспивам добре през нощта, за да мога да бъда във форма на следващия ден. За целта правя всичко възможно да си легна по-рано. Преди сън се стремя да избягвам тежки храни. Също така пия ментов чай. Невинаги лягането по-рано помага за постигане на по-качествен сън. Ето защо, ако не ми се спи, аз не се опитвам да насилвам нещата. Чета книга или слушам успокояваща музика. Постепенно това спомага за постигане на ефекта и в крайна сметка заспивам спокойно.

2. Пътуване

До момента не съм открил нищо по-зареждащо от едно пътуване с приятели. Самата смяна на обстановката елиминира стреса и ме зарежда с огромна доза енергия. Неслучайно точно по време на някои от тези кратки екскурзии (или непосредствено след тях) аз успявам да планирам моите задачи или създавам публикации в Optibg. Не ме разбирайте погрешно – това не означава, че мисля само и единствено за работа. Но просто съзнанието ми се успокоява достатъчно, за да мога спокойно да планирам дейността си без никакъв стрес. А това увеличава и продуктивността ми.

3. Четене на книги

Вече споменах, че вечерно време обичам да чета. Но не правя това само и единствено с цел приспиване. Отделям специално време през почивните дни, в което просто чета и пия чай (или кафе). Не откривам топлата вода като ви съобщавам, че книгите са източник на знание. Те също така са и мощен фактор за творческо вдъхновение. Горещо препоръчвам на всички, които обмислят да се занимават със SEO копирайтинг да четат повече книги на езиците, които ще използват при техните статии. Това ще ви помогне да обогатите вашия речник, а също така може да ви бъде от полза и за подобряване на граматическите и пунктуационните ви умения. Бих отправил тази препоръка и към всички дизайнери, маркетолози, писатели и въобще личности, които се занимават с творчески насочена дейност. Книгите просто ще ви помогнат да подобрите креативността и общата ви култура.

4. Музика

Ако искате да релаксирате и да подобрите мислите си – класическата музика е вашият най-добър приятел. Подберете произведения, които наистина ви действат успокоително и им се насладете. Алтернативно можете да направите подбор и от други стилове, стига те наистина да ви помагат да се отпуснете.

5. Компютърни игри

Колкото и да съм зает, винаги ще намеря време за кратко разсейване с някоя стратегическа или first person shooter игра. Наистина действа релаксиращо и спомага за концентрацията. Разбира се това не означава, че трябва да се прекалява. 🙂

6. Сериали и филми

Прибягвам до тях рядко и главно ги използвам като средство за релакс.

7. Народни танци

От няколко месеца тренирам народни танци и смея да твърдя, че това е оптималното средство за релакс след тежкия работен ден. Също така е и чудесна кардио тренировка. А и българският фолклор е наистина уникален и според мен всеки, който живее в България следва да е запознат с него (поне до известна степен). Народните танци са и извор на творческо вдъхновение. Също така са и стимул за развитие. Удовлетворението от това да се убедя, че съм научил поредното сложно хоро е огромно. А това се случва само след полагане на необходимите усилия, без отказ (незвисимо от сложността). Определено препоръчвам този вид тренировка. 🙂

8. Тренировка за тонус

Правя различни упражнения за поддържане на тонуса. Дали това ще е джогинг, упражнения с дъмбели, коремни преси или лицеви опори – целта е да се раздвижа максимално. Стремя се да комбинирам тази тренировка с народните танци и главно ги провеждам рано сутрин преди работа. Чрез тези упражнения помагам не само на физическото си състояние, но и на по-доброто протичане на мисловните ми процеси, тоест успявам да се фокусирам над дневните си задачи.

Това са моите 8 начина за релакс и творческо вдъхновение. А вие как релаксирате?