Schema Markup – видове и ползи за SEO

От известно време насам има един термин, който е важен в света на SEO. Това е Schema Markup. Благодарение на този термин ще можеш да покажеш по-точно и по-ясно за какво се отнася всеки URL на твоя сайт. Дали е продуктова страница, FAQ страница, видео съдържание или нещо друго – всичко това се постига с правилно структурирана и добавена по коректен начин информация за текущата schema. В този пост ще обясня накратко какво представлява въпросния термин, какви видове има и какви са ползите за целите на SEO. Остани с мен до края на поста и ако имаш въпроси – формата за коментари е на твое разположение.

Какво е Schema Markup?

Schema.org или само Schema е вид семантичeн речник от тагове или микроданни (microdata), които се добавят към HTML структурата на дадена страница. Така те дават допълнителна информация на търсачките. Това от своя страна повлиява над резултатите от търсене.

Schema Markup е резултат от колаборацията между Google, Bing, Yahoo! и Yandex. Благодарение на допълнително изпратените данни, търсачките могат по-добре да разберат за какво се отнася съдържанието на дадена страница и да го визуализират възможно по-ясно, по-достъпно и по-полезно за посетителите. В резултат от това, под заглавието на дадената страница се визуализират rich snippets, които осигуряват допълнителна информация. На практика можем да заключим, че Schema е драстично подобрение при резултатите от търсене, което е насочено изцяло с фокус потребителя на дадената търсачка и подобряване на неговото изживяване при ползването ѝ. Да не говорим, че това носи и полза за твоя сайт и бранд. Ще разбереш как малко по-долу.

Има ли разлика между Schema, microdata и structured data?

Структурираните данни са система на сдвояване на име и стойност. Чрез това сдвояване търсачките получават допълнителна помощ, за да могат по-лесно да категоризират и индексират съдържание. Микроданните са вид структурирани данни, които работят с HTML5. Докато Schema e проектът, който определя стандарти и дефиниции на предварително съгласувани между търсачките комплекти от микроданни и по-точно тагове за microdata.

Така че можем да кажем, че по-скоро трите термина са свързани взаимно и имат обща цел – по-добра информация от резултатите от търсене. Нещо, което е важно за посетителите.

А какво се случва с Open Graph протокола при наличието на Schema?

Абсолютно нищо. Можеш да продължиш да го използваш както и досега. Дори е важно да продължиш да го използваш, защото този протокол помага много при социалните мрежи. Без него няма да можеш да получиш коректна визуализация при споделяне на твоите URL адреси в социалните мрежи, в частност Facebook. Колкото до Schema – тя не пречи на Open Graph. Можеш да използваш двете едновременно, с уговорката, че Open Graph не може да се използва вместо Schema.

Помага ли Schema Markup за SEO?

Тук сигурно ще те шокирам, но краткият отговор е – в момента не. Поне не директно като средство за оптимизация, което ще покачи сайта ти в резултатите от търсене.

Същевременно е установено, че именно на по-богатата информация, която rich snippets предоставят на посетителите, е възможно да получиш повече трафик и увеличение на CTR показателя. Казано по друг начин – може и да не се покачиш на по-горно равнище в резултатите от търсене, но е напълно възможно да получаваш повече трафик от сегашните си позиции. И това ще е благодарение на Schema Markup! Така че сам разбираш, че има смисъл да вложиш усилия и стратегическо планиране за някои микроданни.

За да се случи това, трябва да следваш насоките от Google, които са:

  • Поставяне на Schema в официалния ти сайт;
  • Използване на най-точните и най-приложими типове и property имена;
  • Използване на един от видовете Schema Markup;
  • Маркиране на всички релевантни страници, включително техните еквивалентни страници като AMP HTML версии и други канонични страници;
  • Страниците, на които е имплементирана Schema не трябва да блокират ботовете на Гугъл (а и на другите търсачки) посредством инструкции в robots.txt или друг вид блокиране;

Какви видове Schema Markup съществуват?

За момента те са три вида:

  • Microdata
  • JSON-LD
  • RDFa

Да започнем с разглеждането им:

Microdata:

Тя разчита на добавяне на тагове към HTML елементите. Например за всеки важен парграф, div, span и т.н. можеш да добавиш itemprop=“име“. Къдео „име“ трябва да пояснява за какво става въпрос в този елемент. Примерно на ниво параграф можеш да използваш itemprop=”streetAddress” (което ще е за адрес на улица). Или itemprop=”openingHours” – за работно време. На ниво линк (a – таг) можеш да използваш itemprop=”menu”, ако примерно имаш ресторант и искаш да покажеш онлайн менюто си в microdata. Разбира се този линк трябва да води към страницата ти с меню.

На ниво div или span можеш да добавиш и itemscope itemtype=“URL“, където URL води към schema.org за един от типовете Schema. Ако примерно е за адрес, това ще е schema.org/PostalAddress. За технология ще е schema.org/tech. За продукт ще е schema.org/Product и т.н. Надявам се разбираш логиката.

Ето и пример за microdata, подходящ за бизнес тип автосервиз:

<div itemscope itemtype="https://schema.org/LocalBusiness">
	<div itemprop="name">Примерно име</div>
	<div>Email: <span itemprop="email">примерен имейл</span></div>
	<div>Phone: <span itemprop="telephone">00000000</span></div>
	<div>Url: <span itemprop="url">примерен сайт</span></div>

	<meta itemprop="openingHours"  style='display: none'  datetime="Mo,Tu,We,Th,Fr 08:00-17:00" />
	<div itemtype="http://schema.org/PostalAddress" itemscope="" itemprop="address">
		<div itemprop="streetAddress">Примерен адрес</div>
		<div><span itemprop="addressLocality">Примерен град</span>, <span itemprop="addressRegion"></span> <span itemprop="postalCode">Примерен пощенски код</span></div>
	</div>
</div>

JSON-LD:

Тук използваш машинния език JSON. За целта трябва да добавиш между отварящ и затварящ script таг информация в JSON структура със съответните полета. Самият скрипт таг трябва да е с type=“application/ld+json“. В момента JSON-LD е формата за предпочитане от Google за Schema Markup.

Ето и пример за Schema в JSON-LD формат за представяне на същия бизнес както по-горе (автосервиз):

<script type="application/ld+json">
{
	"@context": "https://schema.org",
	"@type": "AutoRepair",
	"name": "Примерно име",
	"address": {
		"@type": "PostalAddress",
		"streetAddress": "Примерен адрес",
		"addressLocality": "Примерен град",
		"addressRegion": "",
		"postalCode": "Примерен пощенски код"
	},
	"email": "примерен имейл",
	"telePhone": "00000000",
	"url": "примерен сайт",
	"openingHours": "Mo,Tu,We,Th,Fr 08:00-17:00",
	"openingHoursSpecification": [ {
		"@type": "OpeningHoursSpecification",
		"dayOfWeek": [
			"Monday",
			"Tuesday",
			"Wednesday",
			"Thursday",
			"Friday"
		],
		"opens": "08:00",
		"closes": "17:00"
	} ],
	"priceRange":"$"

}
</script>

RDFa:

Тук отново се добавят тагове към HTML елементите. Таговете тук са тип property=“XYZ“, където на мястото на XYZ се поставя вида на пропъртито – description, address, streetAddress, telephone, menu, openingHours и т.н. На ниво div при пропърти address може да се добави и typeof=”PostalAddress”.

Как мога да избера подходяща Schema Markup спрямо посочените видове?

За целта първо трябва да посетиш сайта https://schema.org/ и да се запознаеш с документацията.

След като си наясно какви са възможностите пред теб, тогава можеш или да започнеш да пишеш сам (нещо, което ще е ок за теб, ако разбираш от писане на код или си ентусиазиран да пробваш) или да използваш автоматичен генератор.

Давам ти два такива генератора:

Къде мога да открия още информация по темата?

Освен в официалния сайт schema.org (линк за него имаш по-горе), можеш да се запознаеш и със следните ресурси, благодарение на които подготвих тази публикация:

С това този блог пост приключи. Надявам се да съм успял да ти предоставя полезна информация и източници. При въпроси, не се колебай да използваш формата за коментари или един от начините, представени в страницата за контакти на Optibg.com.

До нови срещи!