Защо WordPress е безплатен?

Защо за употребата на WordPress не се изисква заплащане? Дали това означава, че CMS-ът е изцяло безплатен?

Здравейте, приятели!

Много сайтове пишат за WordPress и акцентират над неговите предимства и недостатъци. Анализират се наличните плъгини и теми и се дискутират начините за подобряване на неговата функционалност. Optibg.com не е по-различен в това отношение като в този блог аз споделям моя опит с този CMS и се старая да ви покажа защо за мен той е един от най-добрите, които съществуват.

Начинаещите потребители, които разбират за WordPress за първи път съвсем логично започват да задават редица въпроси. Най-често срещаните от тях съм разгледал в тази статия: Какво вълнува начинаещите WordPress потребители.

Въпреки това един въпрос винаги е на дневен ред, като той вълнува не само начинаещите, но и напредналите потребители. А той е защо WordPress е безплатен?

Ще отговоря на този въпрос максимално кратко и ясно. WordPress не може да бъде платен, защото той не е собственост на конкретна компания. Тоест това не е продукт, чиито авторски права се държат еднолично и съответно няма как да има определена цена за неговата употреба.

WordPress е проект с отворен код, който всеки ден се развива благодарение на усилията на десетки хиляди талантливи хора от цял свят. Той принадлежи на общността и общността желае той да бъде достъпен до всички и да бъде максимално стабилен, за да може да ѝ служи. И всеки един от нас може да стане част от тази общност и да допринесе за развитието на WordPress дори и чрез блог публикации или уроци за неговата употреба.

Ядрото на WordPress се разработва от определени програмисти, но всеки (както вече стана ясно) може да им помогне с пачове за бъгове, докладване на бъгове, предложения за промени и така нататък.

И така WordPress е безплатен, но това означава ли че никога няма да ми се наложи да заплатя за неговата употреба?

Първо – никога не казвайте никога. 🙂 Второ по-правилно е да се каже, че WordPress е свободен, отколкото изцяло безплатен. Веднага обяснявам каква е разликата:

Ядрото на WordPress е безплатно. Вие можете да го свалите, инсталирате, настроите и използвате както желаете. Никой няма да ви поиска да заплатите за това. Но WordPress не е само своето ядро. Да, то може да бъде достатъчно за най-обикновен блог, но ако желаете да развиете сайта си по приетите в днешно време стандарти, то ядрото е напълно недостатъчно за тази цел.

Ето защо ще прибегнете до наличните плъгини и теми за WordPress. Повечето от тях са изцяло безплатни, но също така има и голям брой платени варианти. Освен това невинаги плъгините и темите могат да ви дадат точно това, от което се нуждаете. По-специфичните ви нужди могат да бъдат задоволени от специалист по SEO, PHP, HTML, CSS, дизайн&фотография и други подобни дейности. За техните усуги ще ви се наложи да заплатите.

А защо WordPress е свободен? Най-малкото заради неговия лиценз – GPLv2 (or later). Свободен означава, че можете да го използвате, модифицирате и подобрявате, както и да го разпространявате.

Освен това WordPress може да бъде подпомогнат и чрез дарения. За целта трябва да посетите сайта на WordPress Foundation.

И така – нека да обобщим:

  • WordPress е общностен проект с отворен код и свободен лиценз;
  • WordPress може да бъде изцяло безплатен (най-малкото неговото ядро е такова), но може да ви се наложи да заплатите за неговото подобряване чрез закупуване на плъгини, теми и услуги от специалисти;
  • Всеки един от вас може да допринесе за развитието на WordPress;

Все още имате въпроси? За мен ще бъде удоволствие да отговоря на тях! Не пропускайте да се абонирате и за видео уроците за WordPress, които подготвям.

До нови срещи, приятели!