Създаване на SEO адреси за един сайт

Как да създадем възможно най-seo-friendly URL структура за нашия сайт

Здравейте!

Както е добре известно едно от важните изисквания за качествено on-page SEO е да създадете коректни SEO адреси за един сайт. В тази сравнително кратка публикация ще споделя с вас някои съвети и препоръки за анатомията на адресите на всеки сайт, кои адреси са SEO friendly (или още SEO адреси) и кои адреси са считани за остарели и неподходящи за целите на SEO.

Кои адреси са SEO адреси (SEO friendly URL’s)?

Ще си позволя да споделя с вас тази графика от moz.com, която много ясно показва кои адреси могат да бъдат определени като SEO адреси:

SEO friendly линкове (SEO линкове)

SEO friendly адреси (SEO адреси) Изображението е благодарение на moz.com

Както виждате от графиката, SEO адресите са богати на ключови думи. Google обаче приоритизира тези ключови думи в реда:

  • Домейн
  • Поддомейн
  • Директория
  • Пътека/Страница

Това означава, че най-ценните ключови думи трябва да бъдат колкото се може по-напред в структурата на URL-a (адреса). Със сигурност ще пожелаете името на вашия домейн да съвпада с наименованието на вашия бранд, защото ще искате хората да могат да ви откриват безпроблемно при търсене в Google.

Подберете внимателно и наименованието на поддомейна. Нека то да съвпада с идеята за този поддомейн. Например за онлайн магазин бихте пожелали да използвате: store, shop, fanshop, e-store или друга релевантна ключова дума.

Но също така внимавайте с видовете поддомейни, които ще използвате за сайта ви! Има голяма вероятност те да бъдат третирани като отделни домейни и така да отнемат част от авторитета на вашия домейн.

Моята лична препоръка е да използвате поддомейни от този вид:

http://vashiyatsite.com/poddomain/

Вместо да наблягате на употребата на този вид поддомейни:

http://poddomain.vashiyatsite.com

Така се вмъквате в изискванията за коректната анатомия за SEO адреси и намалявате риска да загубите авторитет за вашия домейн, поради третирането на неговите поддомейни като отделни домейни.

Важно изискване за създаване на SEO адреси е ключовите думи в домейна да бъдат по възможност без разделители (тоест домейнът да бъде изписан слято). Ако все пак това се наложи по различни причини, то се стремете да използвате тирета ( „-„ ). В никакъв случай не прекалявайте! Най-добре използвайте максимум едно тире и се стремете домейнът ви да бъде максимално кратък (до 15 символа). Домейните с голяма дължина и множество разделители се третират като СПАМ!

И след като сме на темата за разделителите – използвайте отново тирета като разделители за останалата част от структурата на вашите SEO адреси. Напомням – само тирета! Всички други знаци са неприемливи. 🙂

За да създадете качествени SEO адреси е добре да имате предвид и следните препоръки:

  • Нека адресите да са възможно по-прости като структура. Спазвайте KISS принципа
  • Създавайте статични адреси (каква е разликата спрямо динамичните ще разберете след малко)
  • Подберете внимателно ключовите думи, като имате предвид приоритета при индексирането им от Google (вече посочен по-горе в тази публикация)
  • Адресите трябва да бъдат максимално кратки
  • Те трябва да са логични. Това означава, че те трябва да отразяват структурата на вашия сайт
  • Избягвайте параметрите, по възможност. Параметър е тази част от URL-a , която започва с ( ?p= ).

И още нещо – свързано с кирилицата в структурата на SEO адресите.

Редица специалисти считат, че тя не бива да се използва, защото може да не бъде възприета коректно. Трябва да призная, че в този довод има логика, най-малкото от гледна точка на usability от страна на посетителите. При кирилицата има огромна вероятност при опит да се копира адреса всички не-латински букви да бъдат заменени от друг вид знаци. Е, разбира се този проблем се решава много лесно – просто копирайте адреса на части (един път домейна и втори път добавете към него останалата част от структурата). Но нещата за мен спират просто дотук. По моите наблюдения Google индексира отлично ключовите думи на кирилица в структурата на SEO адресите и дори това подпомага по-челните позиции в SERP. Приемам доводи за и против това твърдение. 🙂

Кои адреси не са SEO friendly?

Отново ще използва изображение от moz.com. На него виждате старите динамични адреси (да същите, за които стана на въпрос малко по-горе и които трябва да избягвате, ако искате да имате повече SEO ползи).

Динамичните адреси не носят SEO ползи

Старите динамични адреси следва да бъдат преобразувани в статични SEO адреси. Изображението е благодарение на moz.com

Оставам на разположение за коментари по тази публикация. 🙂
До нови срещи!