Създаване на SEO адреси за един сайт

Как да създадем възможно най-seo-friendly URL структура за нашия сайт

Здравейте!

Както е добре известно едно от важните изисквания за качествено on-page SEO е да създадете коректни SEO адреси за един сайт. В тази сравнително кратка публикация ще споделя с вас някои съвети и препоръки за анатомията на адресите на всеки сайт, кои адреси са SEO friendly (или още SEO адреси) и кои адреси са считани за остарели и неподходящи за целите на SEO.

Кои адреси са SEO адреси (SEO friendly URL’s)?

Ще си позволя да споделя с вас тази графика от moz.com, която много ясно показва кои адреси могат да бъдат определени като SEO адреси:

SEO friendly линкове (SEO линкове)

SEO friendly адреси (SEO адреси) Изображението е благодарение на moz.com

Както виждате от графиката, SEO адресите са богати на ключови думи. Google обаче приоритизира тези ключови думи в реда:

  • Домейн
  • Поддомейн
  • Директория
  • Пътека/Страница

Това означава, че най-ценните ключови думи трябва да бъдат колкото се може по-напред в структурата на URL-a (адреса). Със сигурност ще пожелаете името на вашия домейн да съвпада с наименованието на вашия бранд, защото ще искате хората да могат да ви откриват безпроблемно при търсене в Google.

Подберете внимателно и наименованието на поддомейна. Нека то да съвпада с идеята за този поддомейн. Например за онлайн магазин бихте пожелали да използвате: store, shop, fanshop, e-store или друга релевантна ключова дума.

Но също така внимавайте с видовете поддомейни, които ще използвате за сайта ви! Има голяма вероятност те да бъдат третирани като отделни домейни и така да отнемат част от авторитета на вашия домейн.

Моята лична препоръка е да използвате поддомейни от този вид:

http://vashiyatsite.com/poddomain/

Вместо да наблягате на употребата на този вид поддомейни:

http://poddomain.vashiyatsite.com

Така се вмъквате в изискванията за коректната анатомия за SEO адреси и намалявате риска да загубите авторитет за вашия домейн, поради третирането на неговите поддомейни като отделни домейни.

Прочетете още:  Смисъла от текста във footer-а за SEO

Важно изискване за създаване на SEO адреси е ключовите думи в домейна да бъдат по възможност без разделители (тоест домейнът да бъде изписан слято). Ако все пак това се наложи по различни причини, то се стремете да използвате тирета ( “-“ ). В никакъв случай не прекалявайте! Най-добре използвайте максимум едно тире и се стремете домейнът ви да бъде максимално кратък (до 15 символа). Домейните с голяма дължина и множество разделители се третират като СПАМ!

И след като сме на темата за разделителите – използвайте отново тирета като разделители за останалата част от структурата на вашите SEO адреси. Напомням – само тирета! Всички други знаци са неприемливи. 🙂

За да създадете качествени SEO адреси е добре да имате предвид и следните препоръки:

  • Нека адресите да са възможно по-прости като структура. Спазвайте KISS принципа
  • Създавайте статични адреси (каква е разликата спрямо динамичните ще разберете след малко)
  • Подберете внимателно ключовите думи, като имате предвид приоритета при индексирането им от Google (вече посочен по-горе в тази публикация)
  • Адресите трябва да бъдат максимално кратки
  • Те трябва да са логични. Това означава, че те трябва да отразяват структурата на вашия сайт
  • Избягвайте параметрите, по възможност. Параметър е тази част от URL-a , която започва с ( ?p= ).

И още нещо – свързано с кирилицата в структурата на SEO адресите.

Редица специалисти считат, че тя не бива да се използва, защото може да не бъде възприета коректно. Трябва да призная, че в този довод има логика, най-малкото от гледна точка на usability от страна на посетителите. При кирилицата има огромна вероятност при опит да се копира адреса всички не-латински букви да бъдат заменени от друг вид знаци. Е, разбира се този проблем се решава много лесно – просто копирайте адреса на части (един път домейна и втори път добавете към него останалата част от структурата). Но нещата за мен спират просто дотук. По моите наблюдения Google индексира отлично ключовите думи на кирилица в структурата на SEO адресите и дори това подпомага по-челните позиции в SERP. Приемам доводи за и против това твърдение. 🙂

Прочетете още:  SEO копирайтинг? Какво е това и защо е важно за един сайт?

Кои адреси не са SEO friendly?

Отново ще използва изображение от moz.com. На него виждате старите динамични адреси (да същите, за които стана на въпрос малко по-горе и които трябва да избягвате, ако искате да имате повече SEO ползи).

Динамичните адреси не носят SEO ползи

Старите динамични адреси следва да бъдат преобразувани в статични SEO адреси. Изображението е благодарение на moz.com

Оставам на разположение за коментари по тази публикация. 🙂
До нови срещи!

Публикувайте Вашия коментар:

avatar

Коментирайте чрез Facebook: (Не е видимо, ако политиката за поверителност на блога не е приета)