Превръщане на Facebook профил в бизнес страница

Как и защо да превърнем Facebook профила си в бизнес страница?

 

Здравейте!

Колко често сте виждали Facebook профили да бъдат използвани за фирмени цели? Аз лично виждам това прекалено често и винаги, когато съм имал възможността съм препоръчвал въпросният профил да бъде изтрит или преименуван така, че конкретен член на фирмения екип да го използва с цел създаване на официална Facebook страница, както и за нейната поддръжка.

От доста време насам (по-конкретно от август 2012г.) Facebook позволява и друга практика – превръщане на Facebook профил в бизнес страница.

Така ще запазите вашите последователи и няма да нарушавате правилата за употреба на социалната мрежа, в които ясно е заявено, че поддържането на личен акаунт за всичко друго, различно от дейността на индивидуалната личност е нарушение на Заявлението за права и отговорности на Facebook. Ако не превърнете вашия неотговарящ на това заявление акаунт в страница, вие рискувате да загубите перманентно достъпа до този акаунт и цялото негово съдържание. Повече по темата, можете да прочетете от тази страница: Why should I convert my personal account to a Facebook Page?

От точка 4-та на въпросното заявление (a.k.a. Условия за ползване) се вижда следното (при това написано на чист български език):

„Нямате право да използвате вашия личен дневник основно за търговски облаги, а ще използвате Facebook страница за такива цели.“

С това мисля, че отговорих ясно на въпроса „Защо трябва да имам Facebook страница за моя бизнес, а не мога да използвам потребителски профил за тази цел?“

Нека сега да отговоря и на другия въпрос – „Как да превърна профила си във Facebook страница?“

 

 

Стъпка1: Изтеглете вашата информация

Това е важно, защото не всичко от вашия профил ще бъде прехвърлено на новата страница, която ще създадете след конвертирането му. По-конкретно – единствено профилната ви снимка и вашите приятели и последователи ще бъдат трансферирани към нея. Разбира се последните след това превръщане ще се наричат ваши фенове, които са харесали бизнес страницата ви. Вие също така ще запазите и сегашното ви потребителско име (което би трябвало да съвпада с името на търговската ви марка).

Ето защо изтеглянето на вашите данни (в това число и съдържанието, което сте качвали) може да ви помогне за по-бързото им възстановяване на новата ви страница.

Самото изтегляне на тези данни може да стане по следния начин:

  1. Кликнете на Settings на профила ви;
  2. Кликнете на Download a copy of your Facebook data (това се намира под General Account Settings);
  3. Кликнете на Start My Archive

Това ще създаде архив с вашите данни, от който лесно ще можете да изберете необходимите за възстановявани елементи на новата ви бизнес Facebook страница.

Стъпка 2: Назначете нов администратор на всички групи и/или страници, които управлявате в момента

По всяка вероятност сте създали и Facebook група. След като този профил вече ще бъде страница, то няма как да администрирате тази група чрез него. Също така новата страница ще има нужда от администратор. Ето защо някой от членовете на вашия екип ще трябва да „жертва“ своя личен профил и да влезе в ролята на администратор. Вие като работодател ще е добре също да имате админ права над групата и над новата страница. Най-малкото, ако вашият служител напусне, вие ще трябва да премахнете админ правата му и да определите нов администратор за страницата и групата.

Стъпка 3: Преименувайте профила и сменете неговия адрес

Това е частен случай, който повечето от вас могат да пропуснат. Тук става въпрос за ситуация, в която сте осъзнали, че нарушавате правилата на Facebook чрез употребата на личен профил за фирмени цели и сте създали и официална Facebook страница. Ето защо след превръщането на този профил в страница, вие може би ще поискате да я слеете с другата страница. Както вече знаете от статията ми „Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви“ за целите на сливането на две страници те трябва да бъдат близки една до друга по всички възможни отношения (съдържание, име и адрес). Поради тази причина ви съветвам да направите тези промени преди конвертирането на профила към страница, за да можете по-лесно да я слеете с официалната ви фирмена страница.

Стъпка 4: Превърнете профила в бизнес страница

  1. Отидете на Profile to Page Migration (ВНИМАНИЕ: кликването на този линк от личния ви профил може да бъде рисковано – направете го само чрез „бизнес“ профила ви, който искате да конвертирате);
  2. Изберете главна категория за вашата страница;
  3. Изберете по-конкретна категория (подразделение на главната) от падащото меню и попълнете необходимата информация;
  4. Кликнете на Get Started и следвайте инструкциите на екрана

Стъпка 5: Направете сливане на новата страница с официалната ви фирмена

Това е продължение на частния случай от Стъпка 3. Тук просто следва да слеете двете страници и така да обедините всички фенове на едно място. Инструкциите за сливане на две страници съм описал детайлно в статията: Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви

Честито! Вече имате Facebook бизнес страница, която ще представлява вашия бранд в тази социална мрежа и която няма да нарушава правилата за нейната употреба. Сега остава само и единствено да я направите популярна.

Тези статии в Optibg.com могат да ви бъдат от полза за конкретния случай:

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Симона
Симона
3 години преди

Здравейте, не знам как стана но в профила ми вече излиза Facebook Business Suite, може ли да ми кажете как да го махна