Facebook за малък и среден бизнес – съвети за 2016

Здравейте приятели,

Продължавам поредицата за употребата на популярната социална мрежа Facebook за целите на малкия и среден бизнес. В тази статия ще прочетете 10 съвета, които можете да приложите незабавно и чрез които ще успеете да привлечете повече клиенти и да популяризирате допълнително вашата страница и бранд.

Съвет № 1 – Предоставете на вашите последователи възможност да надникнат зад кулисите на вашия бизнес

Този съвет не е нов и вече е бил дискутиран в статията „17 начина за популяризиране на една Facebook страница“ в Optibg.com. Там акцентът падаше над употребата на този метод за целите на привличане на повече последователи и се разглеждаше в светлината на вид забавно съдържание, което да им предоставите.

И наистина вие следва да се възползвате от тази употреба, защото това ще е наистина интересно и забавно за вашата аудитория. Всеки един клиент би искал да знае как се произвежда любимия му продукт. Защо да не покажете част от този процес под формата на креативно съдържание, без да излагате на показ конфиденциална информация, разбира се?

Малкият бизнес конкретно се възприема като едно общество от сплотени хора, които заедно постигат своите цели. Особено това важи за малкия семеен бизнес. Искате да привлечете повече клиенти? Покажете им как работите с любов и позитивизъм за тях – това ще ги спечели и те ще предпочетат вас пред конкурентите ви.

Съвет № 2 – Покажете част от личния ви живот

Това е приложимо както за малките еднолични бизнеси (примерно, ако сте coach), така и за средните бизнеси, където топ мениджърите могат да се представят като обикновени хора и да привлекат симпатиите на клиентите си. Всеки би искал да знае на кого дава парите си. Да, качеството на продуктите и услугите е най-важно за клиентите, но и хората, които стоят зад тях са с не по-малка значимост. Дори и най-качественият продукт би отблъснал някои клиенти, ако за собственика на този бранд се знае, че е с негативна репутация.

Но представете си обратното – един най-обикновен човек показва част от личния си живот – домашни любимци, дом, семейство и т.н. Нима клиентите няма да искат да се свържат с тази личност, за да научат повече за нея? Запомнете – хората винаги ще предпочетат други хора, пред марките и винаги ще поискат първо контакт с личностите заради самите тях и едва след това заради продуктите и услугите, които те предлагат.

Конкретен пример – ако сте coach, който учи хората на личностно развитие и позитивизъм, то трябва да им покажете, че сте постигнали това, което преподавате. В противен случай как ще бъдете възприети сериозно?

Втори пример – ако сте едноличен търговец, който се занимава със земеделие и твърди, че отглежда растенията си с любов, то най-логичното е да покажете, че сте способен да изпитвате такива чувства и в реалния живот.

Трети пример – вие сте изпълнителен директор в среден бизнес. Под вашия контрол са няколко отдела. Акцентирате над това, че вашите сътрудници са най-важния ви актив и вашата цел е да ги развиете, да се вслушвате в тях и да им помогнете да се справят с трудностите. Покажете, че сте способен на всичко това в личния ви живот, защото това ще означава, че и на работа ще можете да го постигнете безпроблемно. Това ще предизвика поне две явления – повече доверие в клиентите и повече кандидати за бъдещите ви работни позиции.

Съвет № 3 – Направете дискусия на живо с въпроси и отговори в реално време

Facebook има една функционалност, която се казва Facebook Live Stream. Чрез нея можете да запишете в реално време излъчване на някакво събитие като всеки, който го следи може на мига да напише своя въпрос към вас и вие да го отговорите.

Това спестява време и усилия, а също така създава реална връзка между една личност, представител на даден бранд и клиентите. Това затвърждава доверието на общността към вашия бизнес. Да не говорим, че по този начин получавате маркетингова информация от извора, което е по-ценно от всяко едно маркетингово проучване. Само помислете – ще можете на мига да разберете какво вълнува аудиторията ви. Също така ще откриете какви проблеми можете да разрешите с вашите продукти и услуги, което пък е равносилно на гарантирана продажба и печалба. Само с няколко такива дискусии ще тонове маркетингова информация и ще можете да подобрите вашите стратегии.

Facebook Live Rolling Out To Everyone!

Facebook LIVE Update! Now in US, UK, Australia, Denmark, Norway, Sweden & more!!Live is now available to everyone on iOS in the US, and is rolling out to the UK, Denmark, Norway, Sweden, Australia, New Zealand and Japan TODAY!!!! Facebook Live will be available in additional countries in the coming weeks. Woohoo!!***HOT TIPS*** If you have your Facebook app set to automatically update, you should be fine. But, if you don't see the live icon yet, be sure to check the App Store to ensure that you are running the latest version of the Facebook mobile app.You will know you have Facebook live when you go to share a status update and you will either see the little 'Live' icon on the row of icons, or you may be one of the peeps with the new test menu, and you'll choose 'Live Video' at the foot.You then give your Live broadcast a catchy title describing what you're about to share. Then double check you have the right audience: public, friends, friend list(s), specific friends. And hit GO LIVE!You can broadcast for up to 30 minutes. Your friends and followers can subscribe to get notifications for your future broadcasts.And, when you're done, the Live video will stay on your Timeline like a regular video. You can also choose to save the video to your camera roll (to upload to your page, upload to YouTube, share a clip on Instagram or Twitter… maybe even do some editing!)Also, after your broadcast ends, you may want to edit the video on your Timeline and add a bit more narrative and select the best of the ten thumbnails!What about PAGES and ANDROID? Facebook says, "Live is also available to public figures and verified Pages, and we are working to bring live video to people using Android phones soon."Got any questions on using Live?#FacebookLive #FacebookTips #FacebookUpdates

Публикувахте от Mari Smith в Неделя, 31 януари 2016 г.

Съвет № 4 – Бъдете учител, а вашите последователи във Facebook ще са ви ученици

Това не означава да запишете педагогика и да получите диплома, макар че педагогическите умения няма да са излишни.

В случая обаче става въпрос за уроци, чрез които аудиторията ви да научи как да работи по-добре с продуктите ви или как да се възползва максимално добре от предлаганите от вас услуги. Няма друг, който да може да предостави по-полезна информация от вас. Отново можете да използвате Facebook Live Stream, за да проведете такива уроци в реално време или пък да запишете клип и да го качите после на вашата страница. Ако желаете можете да споделяте блог публикации с такива уроци и това дори е задължително от гледна точка на SEO за вашия корпоративен сайт. Не забравяйте и Facebook бележките.

Съвет № 5 – Споделяйте информация за бъдещото развитие на бранша и нишата, в която работите

Нека вашата аудитория да научава за новостите от вас. Бъдете тяхната информационна агенция и не забравяйте да следвате тези новости, за да можете незабавно да предложите ваше адекватно решение. Бъдете сигурни, че то ще бъде възприето, ако процедирате по този начин. Отново това ще доведе до реализиране на продажби.

Ако темата, по която ще говорите е трендова във Facebook, то тогава не се колебайте, а се включете в дискусията, докато е време. Това ще привлече повече клиенти и последователи и ще популяризира страницата и бранда ви.

Съвет № 6 – Провеждайте интервюта

Можете да направите интервю с вашите служители или доставчици по различни теми. Целта е отново да покажете как работите и да поддържате интереса във вашите последователи.

Съвет № 7 – Представете най-новия ви продукт/услуга

Убеден съм, че това вече го правите по един или друг начин. В случая обаче избегнете изцяло рекламните статуси и споделено съдържание. Акцентирайте над проблема, който вашият продукт/услуга решава.

Съвет № 8 – Излъчете на живо събитие, на което присъствате

Примерно някаква церемония с годишни награди за вашия бранш или обучение, на което сте пратили част от служителите. Това може да е и откриване на нов магазин или сключване на договор с нов партньор. Отново използвайте Facebook Live Stream и не забравяйте, че така можете да отговаряте и на въпроси в движение.

Съвет № 9 – Споделете история на ваш клиент, свързана с употребата на продуктите/услугите ви

Един доволен клиент може да доведе и други клиенти. За съжаление един недоволен клиент може да накърни много сериозно вашата репутация. Но нека да не бъдем черногледи. Подберете подходяща история и я споделете с аудиторията ви. Нека да става ясно, че клиентът говори със свои думи. Това е ценно и убедително.

Съвет № 10 – Използвайте видеата от Facebook Live Stream в другите ви социални канали

Веднъж след като приключи излъчването на живо, Facebook ви позволява да запазите това видео и да го използвате отново, когато намерите за добре. Въз основа на това видео можете да създадете рекламни материали и блог публикации. Дори за последните е много важно да вградите клипа в тях. Ако имате YouTube канал (надявам се това да е така, защото иначе губите много ценна аудитория), то е почти задължително да качите този клип и там и да го споделите с последователите си. Не забравяйте, че след това въпросното видео може да се споделя във всяка една социална мрежа!

Какво ще постигнете от този метод? Едното е възможността за ново съдържание, която описах по-горе. Другото е предоставяне на лесна за възприемане информация за всички, които не са могли да следят вашето живо излъчване. Голяма част от въпросите, на които ще отговорите по време на това излъчване ще бъдат задавани впоследствие и от други клиенти. Нека да чуят вашите отговори от вас директно, независимо, че вече не е на живо. Винаги можете да помолите да бъдат написани коментари или лични съобщения с други въпроси относно клипа, а това е отново ценна маркетингова информация.

Това е приятели. Желая ви успех с употребата на Facebook за целите на вашия малък и среден бизнес!

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments