Facebook Call-to-action бутон – начин на употреба

Здравейте!

Facebook продължава да се развива и съответно продължава да въвежда нови промени. Те отново ще дойдат при българските потребители с леко закъснение, но това е нормално – все пак функционалността им трябва да бъде проверена.

Новостите са свързани с Facebook страниците. На 11.12.2014 година Facebook обявиха, че всеки администратор ще има възможност да добави бутон, който да подтиква към действие (така нареченият Call-to-action бутон). Той ще бъде позициониран над горната лента в зоната на заглавната снимка (в момента там са бутоните “Харесва ми”, “+Следвайте”, “Споделяне” и бутона за потребителското меню, което съдържа опциите: “Записване”, “Предлагане на промени”, “Харесайте като вашата страница”, “Докладване на страница”, “Блокиране на страница” и “Създаване на страница”. )

Call-to-action бутон на страницата на Optibg към настоящия момент

Въпросният Call-to-action бутон е в 7 разновидности, като администраторите ще могат да изберат една от тях.

Те са:

  • Book now – бутон за създаване на резервация;
  • Contact us – бутон за контакт с бранда;
  • Use app – бутон за използване на Facebook приложение;
  • Play game – бутон за стартиране на игра;
  • Shop now – бутон за онлайн пазаруване чрез Facebook страницата;
  • Sign up – бутон за регистрация;
  • Watch video – бутон за стартиране на видео клип;

Facebook също така ще предоставят и статистически данни за употребата на бутона.

Това е профила на Пег Фитцпатрик – автор на публикации и книги, свързани със социално-медийния маркетинг. Ако в момента го потърсите във Facebook, то е много вероятно да не видите въпросния бутон, тъй като той все още не е достъпен за българските потребители (както вече споменах по-горе).

Пример за Call-to-action бутон

В случая Пег е избрала да постави Call-to-action бутон тип “Sign up”. При кликване на бутона се появява меню, което ви позволява да го редактирате и/или изтриете (разбира се, ако сте администратор на страницата).

В противен случай вие просто ще бъдете пренасочени към нейната страница за абонамент.

Обърнете внимание на стрелката, която тя е поставила в заглавната снимка. Това е ефективен маркетингов подход за предразполагане на потребителя да кликне на въпросния бутон (или по-точно казано да го забележи).

А ето как изглеждат тези настройки за използвания Call-to-action бутон на страницата на Optibg.com във Facebook:

Меню за редактиране на бутона на страницата на Optibg.com

Редактиране на бутона за контакти на страницата на Optibg.com

Тук искам да споделя с вас някои неща, които открих докато проучвах различни потребителски мнения относно тази нова промяна:

  • Да започнем със стрелките и другите възможни напомняния в заглавното изображение – има огромна вероятност след харесване на страницата да се окаже, че снимката сочи към грешен бутон, а не към Call-to-action бутона. Обмислете много добре как да изглежда вашата cover снимка;
  • Този бутон не следва да се използва като основно средство за промоции и продажби – просто прекалено малко хора ще посетят страницата ви, за да видят какви бутони има в нея. Но това не означава, че не бива да се възползвате от тази възможност, защото в крайна сметка това е един допълнителен маркетингов канал. От вас зависи как ще подходите, за да предразположите максимален брой фенове да кликнат на него.

Можете да споделите дали бихте използвали този бутон и как възприемате тази нова промяна. Ще се радвам да прочета вашите коментари. 🙂 Също така можете да се запознаете и с официалното оповестяване на тази функционалност от страна на Facebook: New for Facebook Pages: Calls to Action

Какъв тип Call-to-Action бутон, поставихте на вашите страници?

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments