Запази важната информация чрез Pocket

Здравейте!

Днес ще ви представя една услуга, която използвам отскоро и от която съм наистина очарован. Става въпрос за Pocket. Чрез нея аз запазвам всички важни линкове, на които попадна и така мога да ги прочета по-късно на спокойствие и да вникна в детайлите.

Pocket е иновативна услуга за съхраняване на всичко ценно в Интернет!

Преведено на български език името на тази услуга означава “джоб” и наистина посредством мобилното ѝ приложение цялата важна информация може да бъде буквално в джоба ви и да е на ваше разположение по всяко едно време.

С какво Pocket се различава от системата за отметки (bookmarks) на всеки един браузър или от възможностите на Pinterest?

Първо информацията, която запазвате чрез Pocket е на ваше разположение за разглеждането ѝ под всяко едно устройство и без значение от местоположението ви. Всички линкове са съхранени онлайн и за целта се нуждаете само от Интернет връзка, потребителското ви име и вашата парола, за да можете да достигнете до тях.

Запазен линк в Pocket

Всички линкове, които запазвате ще бъдат представени чрез: заглавие; изображение; страница (от която са взети) и инструменти за: споделяне, изтриване, тагване, архивиране или добавяне към любими връзки.

Но това далеч не е всичко! Pocket съхранява и съдържанието на линковете и вие можете да го прочетете отново, без да ви се наложи да посетите оригиналната страница (разбира се с различно оформление спрямо нейното). Все пак винаги ще можете и да кликнете на линка View Original и така да се озовете на въпросния URL адрес. Тази функционалност на услугата ви позволява да имате достъп до ценната информация дори и в случаите, в които нямате Интернет! Как става това? Чрез употребата на мобилното приложение на Pocket, което е достъпно за Android и iOS.

Мобилното приложение на Pocket за Android. Обърнете внимание, че няма връзка към Интернет в момента

Мобилното приложение на Pocket за Android. Обърнете внимание, че няма връзка към Интернет в момента

А след като заговорихме за различни устройства – цялата информация, която запазите (чрез десктоп варианта на Pocket или мобилното му приложение) се sync-ва автоматично и така тя е непрекъснато на ваше разположение, където и да сте. Удобно е нали?

С това мисля, че изясних каква е разликата спрямо класическите bookmarks и pin-овете в Pinterest. А сега нека да поговорим за Privacy.

Pocket съхранява линковете така, че само вие да можете да ги виждате (освен, ако не ги споделите с обществеността).

От тук можете да споделяте линковете ви в Pocket чрез различните социални мрежи

А как да се ориентирам сред всички мои линкове?

Много добър въпрос! В един момент е възможно да се окажете затрупани от линкове. Ето защо Pocket ви позволява да поставите тагове. После просто трябва да изберете тагът, който искате да разгледате в момента и всички линкове, за които сте го използвали, ще бъдат предоставени на вашето внимание.

Добавете най-точните тагове за всеки ваш линк в Pocket. Така ще можете да го откриете по-лесно.

Ето така изглеждат съхранените линкове в Pocket

Така ще изглежда всеки линк в Pocket. Обърнете внимание на разположението на тага, както и на възможността за разглеждане на оригиналната статия.

Настройки на визуализацията

Pocket ви позволява да разгледате запазените връзки в удобен за вас шрифт.

Супер! Как да запазвам линкове чрез desktop браузър и чрез мобилното приложение?

За десктоп браузър ще можете да избирате между 3 варианта:

  • чрез extension за Chrome, Firefox и Safari;
    PS: Firefox вече има вградена поддръжка на Pocket. Нужно е само да се логнете във вашия профил.

Pocket Firefox extension

  • чрез Bookmarklet-а за вашия десктоп бразър (и iOS);

Pocket Bookmarklet

  • чрез Copy-Paste на линка в Pocket;

Добавяне на линк в Pocket чрез clipboard-a

Мобилното приложение ви позволява да “споделите” линковете директно в Pocket. То работи с редица други приложения на вашето устройство, но на този етап Facebook не е едно от тях. Въпреки този лек недостатък е наличен и сравнително удобен workaround! Копирайте линка и Pocket ще ви предложи да го съхраните. Ето така дори и приложенията, които не са поддържани (все още) ще могат да ви помогнат при съхраняване на ценните линкове. А след като споменахме мобилното приложение на Facebook – то е добре да знаете, че можете да запазвате линкове и чрез него, за да ги разгледате по-късно. Но това е друга функционалност, която няма нищо общо с Pocket. 🙂

Ако това кратко ревю ви допада, то остава просто да изпробвате Pocket! Длъжен съм да спомена, че тази услуга има и платен вариант, който добавя допълнителни функционалности. Но безплатната ѝ версия е напълно достатъчна за всеки един потребител!

И още нещо важноGoogle Analytics възприема Pocket като вид социална мрежа, което означава, че ще можете да получавате детайлна информация за посещенията в графите Social и Data Hub Activity.

А вие как запазвате ценните линкове? 🙂

PS: Вече можете да го правите и във Facebook. А защо да не позволите на посетителите на вашия сайт да запазват бързо и лесно уникалното ви съдържание в техните профили в социалната мрежа? Ето как можете да постигнете това: Facebook Save button за сайтове – интеграция.