SEO Content Writing срещу SEO Копирайтинг

Сравнението между SEO Content Writing и SEO Копирайтинг е старо. Толкова старо, колкото е и SEO. И на пръв поглед разлика няма. Но в тази статия ще ти я разкрия! Готов ли си? Тогава, нека да започнем!

SEO Content Writing срещу SEO Копирайтинг – нека да махнем обаче думата SEO!

И тогава оставаме само с Content Writing и Copywriting (Копирайтинг). И тъкмо тук трябва да търсим разликите!

Какво е Content Writing?

Това е създаване на съдържание. Нищо друго! А когато го използваме в комбинация с думата SEO, тогава си говорим за целенасочено създаване на съдържание за целите на оптимизацията на един сайт.

Казано по друг начин работата на специалиста по SEO Content Writing е:

  • да анализира релевантни ключови думи и фрази и да подбере най-подходящите от тях за контента на даден бранд;
  • да създаде оптимизирано съдържание (текст, алтернативен текст, описания, мета тагове, картинки и видео);
  • да подсигури увеличението на трафика и класирането на по-челни позиции в SERP;

Какво е Copywritng?

Това е създаване на съдържание с конкретна цел – продажба! Тук не мислиш за оптимизация, а за повече оборот!

Когато търсиш специалист по копирайтинг ти следва да очакваш от него да може да създава поне едно от следните видове съдържание:

Както сам виждаш рекламата с цел продажба е водещият фокус в работата на копирайтъра. Впрочем, защо по-горе споменах, че той трябва да може да създава поне един от изброените видове съдържание? Защото има тесни и широки специалисти. Вече ти трябва да прецениш дали ще искаш цялото ти рекламно съдържание да излиза от един човек или ще пожелаеш диверсификация.

Тогава откъде се е появил термина SEO Копирайтинг?

Истината е проста – един обикновен контент освен да издигне сайта ти в SERP-а и да доведе съответно до повече трафик може и да генерира продажби.

И тук някои колеги от бранша в световен мащаб решават, че е възможно обединение при content writing за целите на SEO и копирайтинга. Това ражда и термина, с който няма начин да си се сблъскал. Разбира се с течение на времето той се е наложил и дори и аз преди време съм писал разяснителна статия за него (можеш да я прочетеш от тук).

Разбира се няма проблем да обединяваш двата вида съдържание, стига това да ти носи реални резултати. В случая ще желаеш класирането да е на ниво и да имаш качествен трафик към сайта си и същевременно да можеш да генерираш продажби и оборот. Не на последно място ще целиш brand awareness (разпознаваемост на марката) и добре създадени реклами за различни маркетинг канали (онлайн и офлайн).

Ако намериш такъв човек и той може да осигури всичко това, тогава честито – намерил си перфектният специалист в областта!

А ако искам да разгранича SEO Content Writing дейностите от Копирайтинга?

Според редица други колеги това би било по-удачно. Специалиста по създаване на съдържание за целите на SEO ще се фокусира над оптимизацията на сайта, докато експерта по рекламни текстове ще ти осигури продажби. Единият анализира ключовите думи, които са важни за Google и другите търсачки, докато вторият ги „изважда“ от устата на потенциалните купувачи и създава продажбени тригъри.

Ако ще избираш агенция, която да поеме цялостното ти съдържание, тогава е желателно да искаш тя да може да осигури хора и за двете дейности.

С това тази разяснителна статия приключва. Надявам се вече да си запознат какви различия и допирни точки имат споменатите видове създаване на съдържание. Повече детайли можеш да получиш от следния пост: SEO Content Writing vs. SEO Copywriting: Is There a Difference?

Успех и до нови срещи!

PS: Формата за коментари е на твое разположение за въпроси и допълнения към статията!